Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржане „Палићке винске свечаности“

26.05.2018.

Дводневна манифестација „Палићке винске свечаности“ којом се прославља Свети Урбан, заштитних винара и виноградара, а месна заједница Палић га обележава као свој дан, окупила је ове године на Палићу винаре из Чоке, Кикинде, Сенте, Хоргоша, Суботице и први пут мајсторе доброг вина из Риђице, који су презентовали више од стотину узорака божанске капљице.

11874_1.jpg 

Члан Градског већа задужен за област туризма, инвестиција и међународне сарадње Срђан Самарџић је у име градоначелника Суботице Богдана Лабана и своје име честитао Месној заједници „Палић“ њен дан Светог Урбана, а свим винарима и виноградарима пожелео успешне сусрете и добре оцене жирија.

- Палићке винске свечаности обележавају се већ традиционално 14. пут што показује да је на Палићу последњих деценија дошло до интензивирања виноградарства – рекао је, између осталог, Срђан Самарџић.

Према оцени стручног и заиста респектабилног жиријa, најбоље бело вино оцењен је „шардоне“ (Chardonnay) из подрума „Балинт“ из Хоргоша. Најбоље оцењено црно вино је „каберне совињон“ (cabernet sauvignon) Владимира Радуловића из Кикинде док је титулу за најбоље „розе“ (rose) вино понео Јенек Ђерђ из Сенте. Укупно најбоље оцењена винарија је подрум Шинка Ференца са Палића.

- На овом сусрету винара за мајсторе вина додељена су мајсторска писма  за вино 'бувије' Петру Чувардићu, 'шираз', Ласлу Бонију и  'каберне совињон' Владимиру Радуловићу. Сви они морали су да имају бар три победничка бала или три златне медаље на великим манифестацијама  у различитим годинама за исто вино – објашњава велики мајстор витезова вина „Арена Забаткиенсис“ Драгутин Миљковић.

Посетиоцима на Палићу организатори су у оквиру ове манифестације приуштили богат садржај разних програма, културних, етно, музичких, спортских који су трајали и другог дана Фестивала, 27. маја.

У организацији УГ „Коноба Кујунџић“ љубитељи рибе такмичили су се у прављењу рибљег котлића, а сав приход намењен је у хуманитарне сврхе за помоћ дечаку Даниелу Будаију.