Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Представљено идејно решење за простор бивше касарне „Коста Нађ“

29.05.2018.

Идејна 3д презентација урбанистичко-архитектонског решења простора бивше касарне „Коста Нађ“ представљена је данас новинарима  у Медија-центру Градске куће. Предраг Радивојевић, директор Јавног предузећа за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање, које је израдило ова идејно решење, подсетио је да је крајем прошле године на последњој седници Скупштине града усвојен План детаљне регулације за простор бивше касарне „Коста Нађ“, познате као „Прва касарна“.

 11876_1.jpg

– Предвиђено је  пет блокова. У првом блоку планирани су комерцијални објекти, отворени и затворени тржни центри, у другом јавни садржаји школе, вртићи и евентуално високошколска установа, док су последња три блока намењена стамбеној изградњи спратности, приземље, пет спратова и увучена етажа – објаснио је Радивојевић.

У последња три блока, истакао је, планира се изградња око 1.230 стамбених јединица.

– Први пут после неколико деценија имамо план који подразумева организовану и планску стамбену изградњу. Водили смо се, такође, очувањем културног наслеђа које је јако битно за град Суботицу. Две зграде генералштаба које су рађене у стилу еклектике почетком двадесетог века  успешно су уклопљене у будући простор - нагласио је Предраг Радивојевић.

У другом блоку, додао је, налазе се две спаваонице које су новије градње и оне ће бити сачуване и претворене у школе.

– Све у свему у питању је један модеран план рађен онако како се то ради на западу – казао је Радивојевић.

Водећи урбаниста Карољ Тертели рекао је да је план рађен веома флексибилно из разлога што је целокупан простор од изузетног значаја за будући развој града.

– Планиране инвестиције ће бити првенствено од јавног значаја, а директно би утицале на даљи просперитет града. Планом су дате основне урбанистичке смернице: издвајање јавног од осталог земљишта (формирање укупно пет блокова), отварање нових улица које омогућавају несметан приступ планираним садржајима и одређивање наменских целина (укупно три зоне) са могућношћу изградње и компатибилних намена унутар сваке зоне, односно блока – казао је Тертели.

Он је навео да детаљно уређење свих наменских целина изискује даљу разраду кроз израду урбанистичких пројеката за сваки блок посебно или по формираним парцелама, а у складу са параметрима из плана.

– Ово идејно урбанистичко-архитектонско решење није обавезујуће, већ има за циљ да графички предочи једну од варијантних решења – напоменуо је Тертели.

Обухват комплетног плана детаљне регулације за простор бивше касарне „Коста Нађ“ је 13,9 хектара површине, док је предвиђених пет блокова на површини од 8,9 хектара.

Јавно предузеће за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање и Развојна агенција Војводине представиће овај пројекат на највећем сајму инвестиција у Европи „Експо Рил“ који се одржава од 8. до 10. октобра ове године у Минхену, како би заинтерсовали и стране инвеститоре да улажу у ову локацију.

11876_2.jpg