Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

У Прихватном центру подељени рамазански пакети

29.05.2018.

Поводом месеца Рамазана, у Прихватном центру за мигранте у Суботици подељено је 60 пакета у организацији Турске агенције за међународни развој и сарадњу (ТИКА). Рамазанске пакете деци у прихватном центру уручили су помоћница градоначелника за област образовања, социјалну и здравствену заштиту Етела Јеринкић, координаторка Турске агенције за међународни развој и сарадњу, Çağla Gültekin Tosbat као и представници Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије.

11878_1.jpg 

Град Суботица подржава овакве акције, нагласила је Етела Јеринкић, јер сматра да је солидарност и емпaтија према онима којима је помоћ неопходна изузетно важна.

– Локална самоуправа сноси трошкове одржавања Прихватног центра а помаже и рад Црвеног крста, који овом Центру помаже у раду. Кроз разне донације реализовано је седам пројеката у укупној вредности  5,25 милиона – истакла је Етела Јеринкић, и додала да је и наш народ био принуђен на сеобе и миграције и да саосећа са људима који су се нашли у таквој ситуацији.

Çağla Gültekin Tosbat рекла је да ТИКА поводом месеца Рамазана у различитим деловима Србије дели пакете помоћи.

– Према нашем веровању Рамазан значи дељење. „ТИКА реализује своје пројекте у 150 држава света.После поделе пакета у Суботици на реду је Крњача где ће бити подељено 345 пакета. Ове године поделићемо 1200 пакета, од којих је 405 намењено мигрантима, а остaле ћемо уручити најсиромашнијима – рекла је Çağla Gültekin Tosbat.

Од 2015. до 2017. године кроз Прихватни центар Суботица прошло је 6.500 миграната. Тренутно се у Србији налази око 3.500 миграната, док је у центрима смештено 2.800 миграната.

Александра Димић, представница Комесaријата за избеглице и мигранте, рекла да се ситуација у Турској и Грчкој пажљиво прати и да паници нема места.