Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Свечано отворен дванаести Међународни и регионални „Суботички сајам”

31.05.2018.

У Суботици је данас почео дванаести Међународни и регионални „Суботички сајам” на коме ће се до суботе 2. јуна, на око 1.800 квадратних метара изложбеног простора у и око суботичке Хале спортова и на више од 30 штандова представити 182 излагача из Србије, Италије, Словеније, Мађарске, Хрватске, Републике Српске и Црне Горе. Партнер овогодишњег сајма је град Блед, из Словеније, са којим је Суботица чланица Мреже европских језера (nEUlakes). Манифестацију је свечано отворио градоначелник Суботице Богдан Лабан.

11882_1.jpg 

Уз кратак осврт на досадашње сајмове привреде у Суботици, градоначелник Лабан је истакао да је чињеница да је његов кабинет током протекле непуне две године реализовао све што је најављено да ће се урадити и да  дела, а не празне речи и обећања, карактеришу рад актуелне градске власти.

- Град Суботица се од 2016. године налази у спољнотрговинском суфициту од седам до 10 одсто, што се први пут дешава од краја осамдесетих година прошлог века. У Слободној зони и Привредној зони ’Мали Бајмок’, где је тренутно радно ангажовано око 6.000 радника, број запослених је у сталном порасту. У Суботици је, 30. априла 2018. године, у Филијали Националне службе за запошљавање евидентирано 5.990 активно незапослених лица. У односу на исти период 2015. године, када је на евиденцији било 9.990 незапослених, број незапослених смањен је за 4.000, односно за 40 одсто – истакао је Богдан Лабан.

Република Србија, Аутономна покрајина Војводина и Град Суботица, навео је, предузимају све да Палић поново стане уз раме са најелитнијим европским туристичким дестинацијама. Тренутно су у току јавна улагања у постојеће објекте на Палићу како би се повећала њихова атрактивност и функционалност.

11882_2.jpg 

– Сређују се стазе уз обалу језера Палић и у Великом парку. Очекујемо да ће до краја 2018. године тај простор добити потпуно другачији изглед. Објекти Велика тераса и Летња позорница додатно се уређују од прошле године и њихова функционалност, као места за конгресе, концерте и друге манифестације, значајно је побољшана. У инфраструктурно опремање Палића током 2017. године уложено је 118,5 милиона динара. За инвестиционе пројекте који су већ у фази реализације, у 2018. години предвиђена су улагања у износу од 88 милиона динара. Приоритет за инвестирање у развој Палића има приватни сектор. У току се разговори са потенцијалним инвеститорима заинтересованим за улагање у изградњу хотела са припадајућим велнес и спа центром. То је садржај који у овом тренутку недостаје Палићу – нагласио је градоначелник Лабан.

Он је подсетио да је Сајам у Суботици место сусретања и повезивања привредника, манифестација на којој се размењују идеје, информације, знања и искуства, место где се успостављају пословни контакти.

- Значај Међународног и регионалног Суботичког сајма огледа се и у чињеници да промовише стратешке циљеве у области привреде овог региона, усаглашене са привредном политиком наше земље – подвукао је градоначелник Богдан Лабан.

Присутнима у Хали спортова обратио се и в. д. директора Регионалне привредне коморе Севернобачког управног округа Слободан Војиновић, који је свим гостима пожелео пријатан боравак у нашем граду, а учесницима Сајма и успешне пословне контакте.

11882_3.jpg 

„Суботички сајам 2018” биће отворен од 10.00 до 19.00 часова, 31. маја и 1. јуна, док ће у суботу, 2. јуна, на дан затварања, бити отворен до 14. часова. Улаз за све  посетиоце је бесплатан.