Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Заменици шефова мисија земаља чланица ЕУ посетили Суботицу

04.06.2018.

Група заменика шефова мисија земаља чланица Европске уније посетила је данас Суботицу, где је разговарала са представницима локалне самоуправе и обишла више пројеката који се финансирају средствима ЕУ. Посета је почела разговором са градоначелником Суботице Богданом Лабаном и његовим сарадницима, у Плавој сали Градске куће. Након тог састанка, Делегација ЕУ и представници амбасада земаља чланица ЕУ у Републици Србији обишли су Синагогу, Службу хитне медицинске помоћи, Центар за социјални рад и Привремени прихватни центар, где су имали прилику да виде конкретне резултате помоћи.

 11893_1.jpg

Обраћајући се медијима уочи обиласка Синагоге, заменица шефа Делегације ЕУ Матеја Норчич Штамцар, изјавила је да је група заменика шефова мисија земаља чланица Европске уније претходних година обилазила пројекте у сливу Дунава, источној, југоисточној и југозападној Србији, да ове године обележавају Европску годину културног наслеђа и да је ово прилика да обиђу неке капиталне пројекте из културе чију је реконструкцију помогла ЕУ, као што је Синагога у Суботици.

 11893_2.jpg

- Састанак са градоначелником Лабаном био је веома занимљив и сазнали смо доста тога о плановима града за даљи развој и напредак у будућности. ЕУ је веома ангажована у Суботици, овде је реализовано доста пројеката. Изграђено је, примера ради, Постројење за прераду отпадних вода, а гради се и Регионална депонија. Овакви капитали еколошки пројекти су од изузетног значаја за Суботицу и Палић који имају огроман туристички потенцијал. Ово подручје мора да успостави еколошки циклус како би било спремно да третира и управља отпадом који туристи остављају за собом. Урбани развој Суботице и Палића такође ставља на искушење еколошко окружење у коме се данас налазимо и било би трагично да се тиме не бавимо.  ЕУ је природни партнер Србије  у овој области и Србија и локалне самоуправе увек могу да рачунају на подршку ЕУ у овој области – нагласила је Матеја Норчич Штамцар.

Шеф радне групе за праћење миграција града Суботице и народни посланик, Милимир Вујадиновић, рекао је да ова посета представља велику част за Суботицу, али и обавезу да се настави зацртаним планом усклађеним са стратешким опредељењем наше земље да постанемо део Европске уније.

 11893_3.jpg

–  Ово је вид признања за све што смо на челу са градоначелником урадили када су у питању мигрантска криза и друге области живота. Желимо да покажемо партнерима из ЕУ како се троши новац њихових пореских обвезника на заједничке пројекте у Србији. Синагога је пример како изгледа сарадња руководства ЕУ у Бриселу, појединиx чланица ЕУ и централниx и локалних власти у Републици Србији – истакао је Милимир Вујадиновић.

Посета је настављена обиласком Службе за хитну медицинску помоћ, којој је ЕУ обезбедила донацију у виду потпуно опремљеног амбулантног возила укупне вредности 40.000 евра, и Центра за социјални рад на коме је, захваљујући донацији ЕУ укупне вредности 102.550 евра, замењен азбестни кровни покривач.

Матеја Норчич Штамцар је, након обиласка Центра за социјални рад, изјавила да је од 2015. године Европска унија, са скоро 100 милиона евра, највећи донатор Србији у управљању миграцијама.

- Пружање помоћи мигрантима јесте и остаће приоритет Европске уније. Иако су раније мигранти били у транзиту, сада остају дуже време. Ово је посебан изазов са којим се Србија суочава. Из тог разлога помоћ Европске уније Србији покрива не само хуманитарне и ургентне потребе миграната, већ и изградњу капацитета релевантних институција за управљање миграцијама – казала је Матеја Норчич Штамцар.

Подржавамо, навела је, систем за идентификацију ирегуларних миграната и класификацију миграната, обезбеђивања одговорајућих услуга, узимајући у обзир могућу рањивост, а пружамо и подршку Комесаријату за избеглице и миграције у управљању центрима, укључујући заштиту и преводилачке услуге, развијање ефикасних механизама за асистирани добровољни повратак у земљу порекла и мера за укључивање у друштво.

 11893_4.jpg

- Једино уз ове развијене механизме мигранти ће моћи да рачунају на ефикасан систем управљања миграцијама и систем азила, без обзира на то да ли је кризни моменат или не. Из истог разлога ЕУ пружа помоћ локалним заједницама да унапреде капацитете да пруже потребне услуге, као што су здравствене, комуналне, образовне и услуге социјалне заштите – нагласила је Mатеја Норчич Штамцар.

Уз констатацију да одговор Србије на миграционе изазове не би био могућ без значајног доприноса локалних заједница и градова на чијим територијама бораве мигранти и избеглице, она је казала да су се инвестирањем у реновирање крова зграде Центра за социјални рад дугорочно побољшани услови и за запослене и за кориснике услуга.

- Напомињем да је кров који је постављен енергетски ефикасан и све нас подсећам да се сутра обележава Међународни дан заштите животне средине. Наша подршка корисна је и за домаћу популацију и за мигранте и то је још један од начина да појачамо капацитете и ефикасност система социјалне заштите у Републици Србији – закључила је Матеја Норчич Штамцар.

 11893_5.jpg

Дипломате су, на крају посете, заједно са комесаром за избеглице и миграције Владимиром Цуцићем обишли и Привремени прихватни центар за мигранте у Суботици, а у уторак ће њихова делегација посетити општину Бач.