Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

„Вода за одрживи развој“ и „Отворена врата суботичког Водовода“

04.06.2018.

Поводом Европске недеље одрживог развоја и Светског дана заштите животне средине, Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“, под покровитељством Скупштине града Суботице, организује конференцију „Вода за одрживи развој“ и акцију „Отворена врата суботичког Водовода“. У Великој већници Градске куће данас је одржана конференција „Вода за одрживи развој“, а у уторак, 5. јуна 2018. године, сви заинтересовани грађани по свом избору у три термина: у 08.00, 10.00 и 12.00 часова могу да посете Централни градски комплекс водоснабдевања – Водозахват I и Постројење за пречишћавање отпадних вода града Суботице.

11894_1.jpg 

Председник Скупштине града Суботице, Тивадар Бунфорд, изјавио је, обраћајући се присутнима у великој већници Градске куће, да су данас Град Суботица и ЈКП „Водовод и канализација“ партнери у остваривању циљева Европске недеље одрживог развоја.

– Данашњи дан смо посветили води као једном од најзначајних ресурса за живот и рад на планети. Желим да укажем на то да се наш град одговорно понаша према води и веома скупоценим и сложеним системима који  обезбеђују да се сирова вода црпи из дубоких подземних издани. Да се она прерађује до нивоа пијаће воде по европским нормама квалитета, да се контролише њен квалитет и дистрибуира до свих потрошача, а да се након употребе у домаћинствима, вртићима, школама и другим установама и индустрији она одводи канализационом мрежом и пречишћава на градском пречистачу, како би као таква дошла до језера Палић – истакао је Бунфорд.

Такође, додао је, један од циљева је да се и у околним насељима изграде фабрике воде и пречистачи отпадних вода, како би се спречило загађивање околних речица и водотокова.

На централном градском изворишту према Келебији, навео је, изградили смо Фабрику воде, која пре уласка у водоводну градску мрежу из сирове воде значајно смањује штетне састојке: арсен, амонијак и гвожђе и тако обезбеђујемо квалитетну здраву воду за пиће за око 80 одсто потрошача.

– У наредне две године биће изграђена још једна Фабрика воде на другом градском изворишту, која ће обезбедити исто такву воду за преостали део потрошача у МЗ Нови град, Мали и Велики Радановац и Палић. У претходних неколико година значајно смо улагали у реконструкцију и изградњу нове магистралне и секундарне водоводне мреже, као и у колекторску и секундарну канализациону мрежу, што ћемо чинити и убудуће. Тиме испуњавамо основни циљ – да је здрава пијаћа вода, одвођење и пречишћавање отпадних вода као урбана, цивилизацијска потреба доступна грађанима, привреди и установама у XXI веку – нагласио је Тивадар Бунфорд.

Процесни менаџер у ЈКП „Водовод и канализација“, Глигор Гелер, представио је пројекат који има за циљ рационалну потрошњу воде.

11894_3.jpg

– Циљ је да овај дан обележавамо заједно са децом, како би их едуковали о значају воде и рационалније потрошње. За наше предузеће ово је један од најлепших дана у оквиру планирања годишњих активности, јер у истој недељи обележавамо Европски дан одрживог развоја и Светски дан заштите животне средине – рекао је Глигор Гелер.

У уторак, 5.јуна, када се обележава Светски дан заштите животне средине, сви заинтересовани грађани моћи ће у 8, 10  или 12 часова да посете Централни градски комплекс водоснабдевања - Водозахват I и Постројење за пречишћавање  отпадних вода града Суботице. На овим објектима стручњаци ЈКП ,,Водовод и канализација" Суботица ће их упознати на пригодан начин са објектима и начинима прераде сирове воде, као и отпадних вода.