Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележена 74. годишњица депортације суботичких Јевреја

15.06.2018.

Полагањем венаца на споменик страдалим Јеврејима код некадашњег гета, у улици Пала Папа, комеморативним скупом у Синагоги и полагањем венаца на споменик жртвама Холокауста у дворишту Синагоге, обележена је 74. годишњица депортације суботичких Јевреја у транзитне логоре, а потом у Аушвиц и друге концентрационе логоре и фабрике смрти широм Европе.

11933_1.jpg 

Обраћајући се присутнима у Синагоги, градоначелник Суботице Богдан Лабан рекао је да је око 4.000 суботичких Јевреја депортовано у концентрационе логоре широм Европе 16. јуна 1944. године, а да је операција чишћења државе од Јевреја започела 26. априла 1944. године.

Он је навео да је, када је реч о транспорту, прављена селекција, а да су и одређивани приоритети, да су Јевреји сматрани опаснима по друштвени поредак испоручивани одмах у концентрационе логоре, док су други најпре издвојени у посебна стамбена насеља, у гета, одакле су касније изручени Немцима.  

Од предратних, нешто више од 6.000 суботичких Јевреја у Суботицу се после Другог светског рата вратило око 1.000 преживелих, али многи од њих нису се задржали у граду, рекао је Богдан Лабан, и додао да је захваљујући управо онима који су остали, а којих је било неколико стотина, у Суботици  очувана јеврејска традиција, обичаји, религија и култура.

Говорећи о односима између Срба и Јевреја, истакао је да је извесно да корени српско-јеврејског пријатељства сежу у доба владавине Милоша Обреновића и Другог српског устанка и да је Други светски рат исписао посебне странице српско-јеврејских веза.

11933_2.jpg 

– О вековном пријатељству два народа сведочи и податак да је српска краљевска влада признала Балфурову декларацију којом је Влада Британије, 2. новембра 1917. године, подржала стварање јеврејске државе у Палестини. Један од најзаслужнијих за то био је доктор Давид Албала, сефардски Јеврејин, капетан српске војске, српско-јеврејски ратни херој. На сугестију Давида Албале, влада Краљевине Србије прва је –  27. децембра 1917. године – отворено подржала Балфурову декларацију, којом је Јеврејима признато право на националну независност на тлу Палестине, тридесет година пре него што је проглашена држава Израел – казао је Богдан Лабан.

Уз подсећање да су, јачањем економске моћи, Јевреји у Суботици почетком двадесетог века пожелели богомољу која би одговарала потребама и угледу њихове заједнице, он је подвукао да је суботичка Синагога, саграђена 1902. године, симбол не само развоја локалног јеврејског становништва него и заједништва и солидарности свих народа који живе у нашем граду, без обзира на њихову верску или националну припадност.

– Овај јединствени сакрални објекат обновљен је после 40 година и драго ми је што ће у животу Јевреја, али и осталих Суботичана, како је на свечаном отварању крајем марта ове године истакао председник Србије Александар Вучић, бити кућа молитве, учења и окупљања. Верујем да се Холокауст никада и нигде не сме и неће поновити. На нама и будућим генерацијама је да памтимо, чувамо сећање на жртве и клањамо се сенима оних који су страдали само зато што су били друге нације и вере, и што су стали у одбрану националног поноса и права на постојање – поручио је градоначелник Лабан.

 11933_3.jpg

Главни рабин Србије, Исак Асиел, рекао је, између осталог, да зло може да се догоди сваког дана, да оно што се  тада десило може да се понови, а да је наше да будемо будни, зато што зло не спава.

– Оно је ту око нас, а ми смо ти који можемо да допустимо да се размахне или да га у томе спречимо – нагласио је Исак Асиел.

Венац  на споменик страдалим Јеврејима у дворишту Синагоге у име града Суботице положили су градоначелник Богдан Лабан и чланови Градског већа, Немања Симовић и Илија Ђукановић. У име Скупштине АП Војводине венац је положио председник Скупштине Иштван Пастор, а у име Севернобачког управног округа начелник Округа Драги Вучковић.

Венац је, такође, положио и председник Савеза јеврејских општина Србије, Роберт Сабадош, као и представници јеврејских општина, конзуларних представништава, националних савета и бројних организација и удружења.

11933_4.jpg 

У име суботичке локалне самоуправе, венац на споменик страдалим Јеврејима код некадашњег гета, у улици Пала Папа, положиле су помоћница градоначелника Жужана Магоши и одборница Ерика Дороги.