Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Међународни дан борбе против насиља над старима

15.06.2018.

Међународни дан борбе против насиља над старима обележен је и у Суботици, састанком у Плавој али Градске куће одржаним са циљем да се окупе све релевантне установе социјалне заштите и удружења који брину о нашим најстаријим суграђанима. Члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства, Илија Ђукановић, рекао је да је град Суботица  ове године, издвајањем 44 милиона динара, повећао средства из буџета за рад Геронтолошког центра и геронтолошких клубова и да су путем конкурса друштвеног и хуманитарног рада за Коло српских сестара и Каритас издвојена одређена средстава.

 11935_1.jpg

– Идеја нам је да чујемо одређене сугестије и препоруке од присутних актера како би побољшали живот најстаријим Суботичанима. Наши најстарији суграђани треба да имају квалитетан живот. Наша улога, као локалне самоуправе, јесте да бринемо о њима, али велику улогу имају и медији, цивилни сектор, као и образовни систем. Очекујем да ћемо се усагласити и формирати Геронтолошки форум или Савет за унапређење положаја старијих особа у нашем граду – нагласио је Илија Ђукановић

Последњих година број насиља над старима је у порасту, а посебно рањиве су старије жене. Истраживања показују да су старије особе често изложене разним облицима насиља које над њима врше чланови њихових породица, најчешће синови и унуци са којима живе.

Заменица заштитника грађана града Суботица, Љиљана Вуковић Симић, каже да су у последње време приметили да им се обраћају  старије особе и то не само због физичког и психичког насиља, него и да се често ненаменски троше њихови приходи.

– Ту се не ради само о насиљу над особом, него и непоштовању уговора о издржавању старије особе. Ми тада обавештавамо Центар за социјални рад који нам сваки пут доставља повратне информације – рекла је Љиљана Вуковић Симић.

Директор Геронтолошког центра Суботица, др Ненад Иванишевић, истакао је да се, када се говори о  насиљу над старијим особама, углавном мисли  на занемаривање најстаријих суграђана.

– Према последњим истраживањима Светске банке један од сакривених извора потенцијалног сиромаштва јесу старачка сеоска домаћинства. Геронтолошки центар, кроз геронтолошке клубове и услугу туђе неге и помоћи, посебну пажњу поклања самачким и старачким домаћинствима. На нама свима је да их едукујемо да знају шта је насиље, а шта занемаривање. Где могу да га пријаве и коме могу да се јаве – казао је Ненад Иванишевић.