Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Манифестације

Одржана манифестација „Дјеца у Дужијанци 2018“

17.06.2018.

Традиционална манифестација „Дјеца у Дужијанци 2018“,  у организацији Хрватског културног центра „Буњевачко коло“, овог викенда (16. и 17. јун) окупила је око 400 деце. За бандашицу и бандаша изабрани су Кристина Шарчевић и Маријан Рукавина.

11943_1.jpg 

Отварајући ову манифестацију чланица Градског већа задужена за област образовања Наташа Алексић је истакла да је ово прилика да се покаже како се одржава традиција и негује толеранција на овим просторима.

-Ове године учествује шест школа што је за две више него прошле године. Деца имају прилику да савладају игре са сламом и сеном, да науче како се облачи рисар и рисаруша и да, кроз игру, схвате значај Дужијанце – рекла је Наташа Алексић.

У „Рисарским играма без граница“ одржаним, такође у суботу, победила је ОШ „Матија Губец“ из Таванкута.  У овом такмичењу у коме деца уче тајне доброг риса учествовало је још пет основних школа  и то „Иван Милутиновић“, „Матко Вуковић“, „Свети Сава“, „Јован Јовановић Змај“ и „Ђуро Салај“.

Манифестацију „Дјеца у Дужијанци“ увеличала су богатим програмом гостујућа културно-уметничка друштва.

Свечаности су присуствовали и председник ХНВ Славен Бачић, саветница председника ХНВ, Јасна Војнић, чланица Градског већа задужена за образовање Наташа Алексић, конзул првог разреда Генералног конзулата Хрватске у Суботици Хрвоје Вуковић, председник УБХ „Дужијанца”, др Андрија Анишић, монсињор Стјепан Беретић, као и директори и представници школа које су учествовале у такмичењу.

Манифестација је, свечаном светом мисом захвалницом у катедрали Свете Терезије Авилске и заједничким колом испред Катедрале завршена у недељу 17. јуна.

11943_2.jpg