Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Спектакуларан концерт Србских православних појаца

18.06.2018.

Минутом  ћутања у част настрадалог дечака Алексе  Димитрова  и химном „Боже правде“ коју су извели ђаци суботичких школа, учесници пројекта под називом „Српска традиција кроз музику“,  спектакуларан концерт на  препуној Летњој позорници на Палићу одржали су Србски православни појци из Београда, који су за свој рад на очувању српске традиционалне музике 2013. године благословени од Његове светости патријарха српског господина Иринеја.

 11947_1.jpg

У сврху очувања  српске традиционалне музике, богатим репертоаром  духовних, националних и етно песама разгалили су срца свих љубитеља ове врсте музике. Амбијент средњовековне грађевине укомбинован са ношњом  и сценским наступом акапело састава, одавао је несвакидашњи склад и  посебну драж,  и на величанствен начин дочарао доба опевано у појању.

Богат репертоар  који велики број песама чува од заборава, употпунили су чланови Музичког атељеа  „Искон Етно“ који су наступили као гости на концерту, а  Србски православни појци, први пут у свом постојању, уручили су Благодарје, посебну повељу захвалности, на подршци у очувању српске традиционалне музике и традиције уопште, градоначелнику Суботице Богдану Лабану и Јасмини Стевановић.

Захваљујући се на Благодарју, Јасмина Стевановић је присутнима рекла да се „по много чему разликујемо једни од других, али вера у православље је нешто што треба да нас окупи и сједини у намери да очувамо своје богато културно и историјско наслеђе, јер без језика, вере и историје народ и нисмо“.

11947_2.jpg