Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

У Суботици обележена година дана рада Владе Републике Србије

05.07.2018.

Град Суботица, данас је био домаћин Влади Републике Србије, која је обележила годину рада. Премијерка Брнабић, заједно са покрајинским премијером Игором Мировићем, градоначелником Суботице Богданом Лабаном и представницима амбасаде СР Немачке у Србији, обишла је немачку компанију „Норма групу“ која је од почетка свог пословања у нашој земљи уложила више од 32 милиона евра.

 

„Норма група“, која развија и производи споне, спојнице и цеви за проток флуида за аутомобилску индустрију, тренутно запошљава 1.200 људи и извози своје производе у 50 земаља широм света.

-Норма група Србија није само дистрибутивни центар, већ се цео процес израде производа дешава управо овде, у Суботици. Користи се домаћа памет и креативност. То је управо оно за шта се ми као Влада залажемо – јачање економије која се заснива на иновацијама и знању - изјавила је премијерка.

Председница Владе подсетила је да је Србија апсолутни лидер у привлачењу страних инвестиција у региону Западног Балкана и да држава свакодневно ради на побољшању пословне климе, како би број инвеститора у будућности био још већи.

- Почаствовани смо што је „Норма група“ пробудила интересовање Владе премијерке Ане Брнабић. Као лидер на светском тржишту у области високо развијене технологије спојних средстава, стекли смо углед атрактивниг послодавца у региону – нагласио је Томас Краус, потпредседник EMEA EJT групације „Норма група“.

Након обиласка Норма групе, премијерка је посетила и Хемијско- технолошку школу за чију обнову је из буџета издвојено 156 милиона динара.

То је прва свеобухватна обнова зграде у којој се налази Хемијско-технолошка школа, изграђена 1897. године у стилу еклектике, која је под заштитом државе као културна и архитектонска баштина.

 

Радове на реконструкцији представио је директор школе Никола Матковић, а у пратњи премијерке Хемијско-технолошку школу су обишли и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и градоначелник Суботице Богдан Лабан.

-Желимо да креирамо друштво засновано на знању, иновацији и компетенцији због чега стварамо боље услове у којима ђаци уче и раде - нагласила је премијерка.

Брнабић је указала и да је Хемијско-технолошка школа, у којој се настава одвија на српском и мађарском језику, пример за све друге образовне установе како се уз развијање предузетништва и дуалног образовања помаже ученицима да лакше нађу запослење након завршетка школовања.

У Апотеци Суботица премијерка је присуствовала презентацији система еРецепт и јединствене листе чекања на здравствене интервенције.

Презентацији ова два система присуствовали су и министар здравља Златибор Лончар, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, као и директор Канцеларије за ИТ и електронску управу Михаило Јовановић.

Систем „еРецепт“, који од 30. јуна функционише на територији целе Србије, омогућава аутоматско издавање рецепата за хроничне болеснике за период од 6 месеци. То значи да хронични пацијенти неће, као до сада, 12 пута годишње одлазити код лекара по рецепт, већ само два пута. Од увођења овог система, до краја јуна преписано је 32.785.678 рецепата. На неопходном материјалу за штампање рецепата, годишње ће се штедети око два милиона евра.

 

-Више електронских сервиса значи мање редова и бирократије, краће процедуре и мањи ризик од корупције. Модерне јавне услуге штеде новац, што омогућава више инвестиција - изјавила је Брнабић.

У оквиру обележавања годину дана рада Владе Републике Србије у центру града одржана је и акција “Полицајац у заједници". Ана Брнабић, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар одбране Александар Вулин и градоначелник Богдан Лабан, обишли су данас ову акцију којом су припадници полиције и војске показали грађанима на главном градском тргу, неке вештине, способности, методе рада и опрему којом располажу.

Брнабић је изразила захвалност министрима Стефановићу и Вулину на свему што су учинили како би полиција и војска биле ближе грађанима и на тај начин симболично показали да је Влада Србије ту за грађане, да их обезбеђује, штити и њихов живот чини квалитетнијим.

-Имамо још много да радимо да бисмо подигли Србију. Службе безбедности су добар показатељ тога шта можемо да урадимо када радимо сваки дан и дамо све од себе, јер смо за релативно кратко време успели да их подигнемо, уложимо пуно у њих и вратимо нашу технологију, знање и макар мало повратимо животни стандард и тако се захвалимо нашим службама безбедности које се баве најопаснијим послом у земљи зарад свих нас - поручила је председница Владе.

Она је додала да ће Влада наставити да улаже у полицију, истакавши да јој је драго што је усвојен Закон о изградњи станова за припаднике служби безбедности и што ће се од септембра кренути у прву фазу изградње станова.

-Исказала бих захвалност и председнику Републике Србије Александру Вучићу на томе што је први увидео потребу да се службе безбедности врате на своје ноге и повежу поново са грађанима. Мислим да ми идемо даље храбро тим корацима - оценила је Брнабић.

Стефановић је истакао да је поносан на резултате које је за годину дана рада остварила Влада Републике Србије, као и Министарство унутрашњих послова, и нагласио да ће полиција наставити снажно да се бори против криминала.

Министар је изразио захвалност премијерки и Влади Републике Србије на подршци за опремање полиције.

-Ове и прошле године набавили смо нови контигент возила, унапредили наоружање и опрему, али радимо и на набавци нових хеликоптера, обнови зграда, улажемо више у обуку кадрова јер хоћемо да припадници полиције буду добро обучени и опремљени, како бисмо заштитили њихове животе и били ефикаснији у заштити грађана и њима били на услузи - поручио је Стефановић.

Вулин је рекао да Министарство унутрашњих послова, Безбедносно-информативна агенција и Министарство одбране чине јединствен систем безбедности Републике Србије.

-Сви заједно чинимо Србију сигурном, безбедном. Ту смо да сваком нашем детету осигурамо безбедност, право да се развија и да напредује - поручио је он и додао да је Војска Србије у стању да заштити интегритет и сваку стопу наше земље.

Пажњу Суботичана, као и сваког пута при организације ове акције, привукли су чета коњаника, службени пси, возила и мотоцикли, али и борилачке вештине које су приказали припадници Жандармерије. Малишани су имали прилику да се, уз помоћ припадника Специјалне антитерористичке јединице, пењу на вештачку стену, да на импровизованом пешачком прелазу уче како се безбедно прелази улица, а у дружењу са полицијским службеницима незаобилазни су били ватрогасци и уживање у ватрогасној пени. Грађани су имали прилику да се упознају, али и да сами опробају неке методе које криминалистичка полиција користи приликом расветљавања кривичних дела и идентификовања починилаца, као што су узимање отисака папиларних линија.

На крају боравка Владе Србије и премијерке Брнабић у Суботици, одржана је пресс-конференција на Великој тераси на Палићу на којој је премијерка грађанима Србије поднела извештај о години дана рада Владе.

Брнабић је поручила да је Влади коју води важно да је отворена, доступна и приступачна грађанима, оријентисана на резултате и да размишља тако да сваког дана испуњава обећања.

-Читава Влада и сви министри радили су вредно и посвећено и ја сам јако задовољна постигнутим резултатима Србије. Желим и важно је да нагласим да смо ми овде један исти тим са председником Републике Србије Александром Вучићем и са његовим тимом и да заједно настављамо реформе покренуте у мандату његове Владе - истакла је председница Владе.

Премијерка је истакла да Влада ради у служби својих грађана и подсетила на то да су током 365 дана рада ове владе повећане пензије и плате у јавном сектору, да су настављене економске реформе и реформа јавне управе. До краја године биће укинут Закон о смањењу пензија из 2014. године и све пензије биће повећане за 7,2 одсто, а биће и додатног повећања за оне са најмањим принадлежностима, нагласила је Брнабић и подсетила на то да су пензије претходно повећане за пет одсто.

Такође, она је навела да су плате у јавном сектору повећане између пет и 10 одсто и да се до краја године планира још једно повећање, захваљујући добрим резултатима фискалне дисциплине.

Одржана је финансијска дисциплина и настављени су важни инфраструктурни пројекти, нагласила је председница Владе и додала да је завршен Клинички центар у Нишу, као и да су отворени Народни музеј и Музеј савремене уметности.

Према њеним речима, на јучерашњи дан имали смо суфицит у буџету у износу од 29,7 милијарди динара, јавни дуг смањен је и износи 59,6 одсто, а економски раст остаје приоритет.

Брнабић је, позивајући се на "Фајненшл тајмс", саопштила да је Србија привукла 12 пута више страних директних инвестиција него што се очекује и на тај начин постала првак света у конкуренцији 194 земље.

Нето прилив страних инвестиција за шест месеци, како је навела, износи 1,1 милијарду евра.

Брнабић је указала на то да је у првих годину дана рада Владе минималац повећан 10 одсто и да је подигнут цензус за неопорезиви део са 11.790 на 15.000 динара, чиме је значајно растерећена привреда. Премијерка је истакла да је Србија на "Дуинг бизнис листи" Светске банке прошле године заузела 43. место од 190 земаља, што је најбоља позиција икада на тој листи, а Светска банка је прогласила нашу земљу лидером у спровођењу реформи у Југоисточној Европи.

Према њеним речима, завршили смо трогодишњи аранжман са ММФ-ом, похваљени као један од шампиона реформи у свету и договорили смо нови без финансијске подршке, која нам није потребна чак ни из предострожности, како бисмо обезбедили наставак структурних реформи.

Премијерка је саопштила да је потписано 35 нових уговора са домаћим и страним инвеститорима, који су вредни 250 милиона евра и који ће обезбедити 9.227 нових радних места.

Влада, како је истакла, наставља да решава проблем стечаја, подиже старе гиганте и домаће брендове и већ је решено питање "Галенике", ИМТ-а, "Магнохрома", а радиће се на решавању проблема "Икарбуса", БИП-а, ФАП-а, "Ваљевске пиваре", "Тозе Марковић" и других компанија.

Брнабић је нагласила да је у првом кварталу ове године забележен раст од 4,6 одсто, што је највећи раст у протеклој деценији.

Она је истовремено поручила да је потребно ново знање за ново доба и да су млади шанса за тај искорак и потенцијал за будућност.

Брнабић је подсетила на то да је уведена информатика и рачунарство као обавезан предмет у петом разреду основне школе, при чему Србија има најбољи програм у Европи.

Школе су повезане интернетом, нови компјутери су набављени, уведени су електронски дневници у више од 560 школа у Србији и до краја године користиће га све основе школе, а онда ће се кренути са његовим увођењем и у средње школе, најавила је премијерка.

Такође, како је додала, ових дана ученицима ће бити на располагању више од 40 ИТ одељења у гимназијама широм Србије, што је за пет пута више него пре.

Она је поновила да је дигитализација велика шанса за нашу земљу, уз подсећање на то да је отворен Центар дигиталне пољопривреде Србије на Институту БиоСенс, да је у Бачкој Тополи отворена прва дигитална фарма у региону, да је отворен први државни Дата центар у Београду, док ће од 1. октобра бити укинут печат за привреду, који се шаље у историју.

Брнабић је навела да је у претходних годину дана инвестирано више од 81 милијарде динара у путну и железничку инфраструктуру, отворено 36 километара ауто-пута на Коридору 10, потписан уговор вредан 450 милиона евра за деоницу Прељина–Пожега, и реконструисано и пуштено у саобраћај 77,6 километара пруге.

Она је указала на то да је након 19 година после НАТО бомбардовања обновљен Жежељев мост у Новом Саду и поново успостављен железнички саобраћај.

Инвестиција од пет милиона евра укључује изградњу ауто-пута Мира, од Ниша до Приштине, Фрушкогорског ауто-пута и ауто-пута Београд–Сарајево и то је оно што нас очекује у наредном периоду, најавила је премијерка.

Она је истакла да ће бити реконструисан и Клинички центар у Београду, као и Клинички центар Војводине и центар у Крагујевцу, уз напомену да је обновљена Универзитетска клиника у Тиршовој, у коју је већ уложено више од 6,5 милиона евра.

Поносни смо на то што смо коначно завршили реконструкцију Народног и Савременог музеја, као што смо завршили и реконструкцију Галерије Матице српске у Новом Саду, поручила је она и оценила да то показује колико је Влада фокусирана на резултате.

Брнабић је нагласила да су уведене електронске здравствене књижице, да је проширен пројекат Е-беба, који је сада ушао у другу фазу и омогућава родитељима да већ у породилишту поднесу и захтев за родитељски додатак.

Такође, како је додала, уведен је и систем е-рецепт, који омогућава аутоматско издавање рецепата хроничним болесницима, а покренута је и платформа е-суд.

Премијерка је, говорећи о пројекту адресни регистар, рекла да ће тај пројекат омогућити да се до краја ове године коначно уведе у ред државна управа, односно да сви грађани имају број и улицу на којој живе и раде.

Пре годину дана пустили смо у рад систем електронске јавне управе, како грађани не би више били курири државе, истакла је Брнабић и додала да је тиме грађанима уштеђено 500.000 сати чекања у реду, а држави приближно 20 милиона динара за штампање папира.

Говорећи о популационој политици, она је подсетила на усвајање Закона о финансијској подршци породицама са децом и измене и допуне Стратегије за подстицање рађања, у оквиру које су одређени износи за прво, друго и треће дете.

Премијерка је саопштила и да је у првих годину дана рада Владе Србије заплењено 1.107 килограма наркотика и откривено 19 нелегалних лабораторија за производњу дроге.

Такође, у првој години мандата извршена је и набавка авиона за потребе РВ и ПВО Војске Србије и отворена су четири поглавља у преговорима са Европском унијом, указала је Брнабић.

На крају пресс-конференције уприличене поводом годину дана рада Владе Србије министар спољних послова Ивица Дачић објавио је да је Папуа Нова Гвинеја шеста земља која је повукла призање независности Косова.

-Тих шест земаља има површину од 800.000 квадратних километара, што је десет пута више од Србије и 25 милиона становника. Веома често се са ниподаштавањем односимо према тим земљама, говоримо да су оне мале и небитне. Како су биле битне кад су признале Косово, а сад кад га повлаче нису битне. Ово је велики успех за нашу државу - рекао је Дачић.

Он је истакао да ће Србија наставити са тим радом без обзира са коликим притисцима се суочава.