Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Министри годишњицу обележили - радно

05.07.2018.

Министри у тиму премијерке Ане Брнабић, у оквиру обележавања прославе годину дана рада Владе Србије, провели су дан у Суботици – радно.
Министар финансија Синиша Мали присуствовао је отварању Царинског терминала у Слободној зони Суботица. Изградњу модерног објекта, вредног 50 милиона динара, у потпуности је финансирала Влада Србије.

 11980_1.jpg

- Више од 15 хиљада возила годишње прође кроз зону и зато смо желели да направимо модеран царински терминал, велики паркинг за путничка и теретна возила и да тако убрзамо рад компанија – нагласио је министар Синиша Мали.
Слободна зона ће изградњом новог Царинског терминала побољшати  ниво пословања, убрзати процедуре и постати још сигурнији партнер у пословању.

Државни секретар у Министарству грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Имре Керн приликом данашњег обиласка деонице “ипсилон крака” Коридора 10, од Биковачког до Бачкотополског пута, је најавио да ће радови на комплетној обилазници око Суботице, после три деценије од почетка изградње, да буду завршени  до краја 2019. године.

11980_2.jpg

Крај 2019. и почетак 2020. године требао би да буде и крај још једног капиталног пројекта  чија се градња у Суботици мери деценијама. То је Народно позориште.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић обишао је ову, најзначајнију инвестицију у култури, која се гради већ 12 година, и том приликом је најавио  да би прва половина 2020. године  требала да буде крајњи рок за окончање радова на Народном позоришту у Суботици.
Он је са чланом Градског већа задуженом за област културе Мирославом Бабић обишао и недавно реконструисану Синагогу и Градски музеј.

Министар трговине, туризма и телекомуникација, Расим Љајић најавио је данас на Палићу да ће Влада Србије да уложи 100 милиона динара у изградњу аква парка на обали Палићког језера.

11980_3.jpg

- Спремни смо да даље улажемо у развој туристичке инфраструктуре, да обогатимо туристичку понуду, а пред нама је и тежи део посла, а то је промоција Палића као туристичке дестинације, како нам наши грађани не би поред свих лепота Палића одлазили у мађарске и словеначке бање – истакао је министар Љајић.
Он је  најавио и важан пројекат  изградње велнес и спа центра са отвореним и затвореним базенима, коју Влада Србије реализује са Покрајинском владом и Градом Суботица.
-Вредност тог пројекта је више од 800 милиона динара. План је да ове године почне прва фаза, вредна око 350 милиона динара и верујем да ћемо тим садржајем задржати наше грађане, али и привући иностране туристе – навео је Љајић.

Министар Љајић је са домаћином Небојшом Дарабошем, директором предузећа “Парк Палић” обишао Летњу позорницу и биоскоп „Абазија“, које су захваљујући средствима из републичког буџета добиле ново рухо.
Министар омладине и спорта Вања Удовичић, градоначелник Суботице Богдан Лабан и  Предраг Петричевић власник фирме СМБ градња потписали су данас у Градској кући уговор о извођењу радова на реконструкцији Градског стадиона, која подразумева замену атлетске стазе и припадајућих атлетских борилишта, комплетну замену траве са дренажом и сређивање просторија које користе спортски клубови на овом објекту.
Удовичић је након потписивања овог документа  истакао да је циљ државе да помогне Суботици да овај стадион буде један од најмодернијих у Србији, али и шире. 

Желимо да охрабримо Суботицу да са својим спортским објектима још више ради на спортском туризму, на привлачењу што већег броја екипа на припреме, али и да конкурише за то да буде домаћин великих међународних такмичења, указао је министар.

- Имамо прилику да на годишњицу рада Владе сумирамо резултате које смо у претходном периоду постигли. Већим делом средствима из републичког буџета извршена је климатизација Хале спортова, уграђени су нови рефлектори на Градском стадиону, а ове године крећемо са изградњом нове атлетске стазе. Тиме ћемо заокружити једну целину, омогућити нашим спортистима да се на адекватан начин такмиче, а самим тиме и нашим грађанима омогућимо бољи амбијент када гледају наше спортисте. Уз помоћ Републике и Покрајине реновирали смо бројне спортске терене и наставићемо са тим активностима  - рекао је градоначелник Лабан.
Министар Вања Удовичић је у оквиру посете Суботици у пратњи са Немањом Симовићем, чланом Градског већа задуженим за спорт и омладину и са Гораном Маринковићем, генералним секретаром Спортког савеза Србије обишао Халу спортова и Градски стадион.

Министарка правде Нела Кубуровић обишла је данас јавнобележничку канцеларију Николе Милишића у Суботици и истакла да ће током недеље бити расписан нови конкурс за попуњавање упражњених јавнобележничких места за подручје 34 основна суда.

Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић обишла је данас радове на реконструкцији Геронтолошког центра у Суботици, који се финансирају средствима из европских фондова Интеррег ИПА Програма прекограничне сарадње Хрватска–Србија 2014-2020.
Јоксимовић је нагласила да је укупна вредност овог пројекта за четири пограничне општине - Суботицу и Апатин у Србији и Осијек и Ђаково у Хрватској, 560.000 евра, при чему је од тог износа највише издвојено за овај пројекат у Суботици, 267.000 евра гранта. 

Министар је, указавши на то да је укупан износ Програма прекограничне сарадње Србије и Хрватске од 2014. до 2020. године 34 милиона евра, истакла да су у току нови позиви, као и да осим са Хрватском, Србија има прекограничне програме са Бугарском, Румунијом, Црном Гором, БиХ, Македонијом и Мађарском.



Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Бранислав Недимовић уручио је данас првих десет уговора српским пољопривредницима за набавку механизације од новца из европских фондова и најавио значајна улагања у домаћи аграр. 

Министар је поручио да ће домаћим пољопривредницима у наредне три године на располагању бити 400 милиона евра бесповратне помоћи.



-Након осам година приче о ИПАРД-у Србија данас има прве конкретне уговоре, истакао је министар и оценио да је ово велики дан и прекретница у пољопривреди, јер по први пут европски новац иде директно у руке српских пољопривредника – рекао је Недимовић.



Недимовић је навео да су уговори додељени за пет пољопривредника који се баве сточарством, четири чија је делатност ратарство и једном који се бави воћарством.

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас да ће средства од 500 милиона динара, која је држава определила локалним самоуправама за подизање наталитета, бити додељена 61 општини
Ђукић Дејановић је, током обиласка Предшколске установе "Наша радост" истакла да се на конкурс који је расписан крајем маја пријавило 119 општина, при чему је најбоље пројекте имала 61 локална самоуправа. 

Министар је указала на то да је Суботица аплицирала за реконструкцију централне кухиње у поменутој предшколској установи, у којој се спремају оброци за 55 вртића на територији те општине. 

Додељеним средствима у овој предшколској установи биће реконструисана централна кухиња, у којој се дневно спрема до 12.000 оброка за више од 4.000 малишана, навела је она.

Она је данас у Суботици посетила породицу Трипковић, која чека прво дете, и том приликом се у разговору са Јасном Трипковић, која је у седмом месецу трудноће, информисала о томе колико су млади брачни парови упознати са мерама које држава спроводи како би подстакла рађање у Србији.

Трипковић је истакла да је пријатно изненађена подстицајним мерама, с обзиром на то да су раније родитељи за рођење првог детета добијали 38.000 динара, а сада 100.000 динара.

Она је на  Економском факултету у Суботици  представила резултате истраживања о миграцији студената.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић, посетио је Дом за децу ометену у развоју "Колевка".
Он је рекао да су корисници установе "Колевка" збринути на најбољи могући начин, што је одраз односа државе према особама са сметњама у развоју, и додао да ће се настојати да се њихови услови живота константно унапређују.

Директор Дома за децу ометену у развоју "Колевка" Ненад Козомора рекао је да та установа тренутно има 240 корисника и да је од тога највећи број деце у стационарном делу. 

Годишњицу рада Владе радно је обележио и министер без портфеља задужен за технолошки развој Ненад Поповић, који је обишао компанију “Технологије будућности” док је министар заштите животне средине Горан Триван, обишао  Регионалну депонију и Зоолошки врт.