Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Богдан Лабан представио резултате двогодишњег рада

12.07.2018.

Градоначелник Града Суботице Богдан Лабан представио је данас на прес-конференцији у Медија-центру Градске куће резултате двогодишњег рада. Он је том прилико истакао да је изузетно задовољан резултатима које је са својим тимом остварио у минуле две године.

Посебно је поносан, како је истакао, што су давно започете капиталне инвестиције попут такозваног „ипсилон крака“ и Народног позоришта покренуте са мртве тачке захваљујући доброј сарадњи и великој подршци Републике Србије и Аутономне покрајине Војводине.

-На обилазници око Суботице радови су у пуном јеку док је за Народно позориште изабран најповољнији понуђач и радови на даљој изградњи кренуће већ у наредним данима – истакао је Богдан Лабан.

11989_1.jpg

Представљајући резултате Богдан Лабан је навео да је износ расположивих средстава на рачуну извршења буџета града 23. јуна 2016. године када је ступио на функцију градоначелника износио свега 16 милиона динара, a обавезе су износиле преко 269 милиона динара.
-Затечена је обавеза враћања позајмљених средстава из Трезора града у висини од 100 милиона динара, обавезa јавног дуга града по основу узетих кредита (код пословних банака у земљи обавеза износи 143 милиона динара, а обавеза према Европској банци за обнову и развој 6,1 милион евра). Затечене су преузете обавезе према Министарству одбране за куповину касарне „Коста Нађ“ и Дома војске (6,1 милион евра, са роком отплате 5 година). Затечена је обавеза града по уговору са Заводом за јавно здравље Суботица у висини милион евра, за признато а неплаћено улагање Завода у објекат Еко центра на Палићу – рекао је Лабан.
Ново стање у буџету Града Суботице, наставио је Лабан, је следеће: -Позајмица са Консолидованог рачуна трезора града Суботице у висини од 100 милиона динара, враћена је у трезор. Обавезе града по основу јавног дуга односно кредита сервисиране су у роковима доспећа. Одлуком о буџету града за 2017. годину наставило се са спровођењем мера штедње и рационализације сходно предлозима Владе РС. У 2018. години обавезе се извршавају искључиво на терет текућих прихода – подвукао је Богдан Лабан.
Приоритети којих се држимо, навео је, су очување постојећих и отварање нових радних места, рад на развоју комуналне и саобраћајне
инфраструктуре, брига о нашим најстаријим суграђанима и посвећивање пажње пројектима који ће подржати стварање услова да млади, образовани Суботичани који су тренутно без посла у блиској будућности нађу запослење и остану у свом родном граду.
-Посебно место у програму који ћемо спроводити заузима Палић, као туристичка дестинација у коју ће се у наредном периоду улагати, али не само за туристе него и за све наше суграђане – нагласио је Лабан.
Када је реч о раду свих 12 Јавних и Јавно-комуналних предузећа, Лабан је навео да своје обавезе измирују у складу са Законом о роковима измирења новчаних обавеза у комерцијалним трансакцијама.
Наводећи резултате двогодишњег рада, Лабан је нагласио, да
је број запослених радника у Слободној зони и Привредној зони у Суботици око 6.000 радника (пораст од 800 - 1000 радника на годишњем нивоу).
-Царински терминал изграђен је уз помоћ Владе Србије која је за ову намену определила 50 милиона динара. Од 2016.године Град Суботица се налази у спољнотрговинском суфициту од 7 до 10 одсто. Почетком марта 2017. године, у Привредној зони „Мали Бајмок”, отворен је нови погон компаније за производњу делова за ауто-индустрију „Континентал (отварање 500 нових радних места), јуна отворен је „Аметек“, а половином 2017. године, италијанска компанија „Ондапласт“се налази у оквиру подручја Слободне зоне „Суботица“, отворена је фабрика „Plastikcam East“ DOO – подсетио је Лабан.
Радови на адаптацији, реконструкцији и доградњи зграде Народног позоришта, у 2016. години, за 5 фазу радова укупно је обезбеђено 185 милиона динара - 140 милиона динара издвојила је Управа за капитална улагања, а 45 милиона динара град Суботица. За 6 фазу радова, Министарство културе и информисања и Управа за капитална улагања обезбедили су 62 милиона динара. За 7 фазу су обезбеђена средства у износу од 229.608.680,46 (111 милиона динара из републичког, 112 милиона динара из покрајинског буџета, а остатак из буџета град Суботице). За 8-1 фазу обезбеђена су средства у износу од 370.736.589,13 (166,9 милиона динара из републичког, 166,9 милона динара из покрајинског буџета, а остатак од 36.936.589,00 динара из буџета Града Суботице).
-После вишегодишњег застоја, почетком новембра 2016. године, настављени су радови на изградњи обилазнице око Суботице,
такозваног „Ипсилон” крака. Крајем марта 2017. године је за саобраћај отворена прва деоница „Ипсилон крака“ у дужини од једног километра, од петље „Суботица југ“ до укрштања „Ипсилон крака“ са Биковачким путем. На тој раскрсници изграђен је и кружни ток. Такође, крајем августа 2017. године отворена је деоница дуга пет километара од Сомборског до Бачкотополског пута (Сектор 2). Укупна вредност изведених радова је 347.643.337,20 динара – истакао је Лабан.
Инвестирало се у минуле две године и у развој комунално водопривредне инфраструктуре.
- У овом моменту располажемо са око 580 километара водоводне и око 310 километара канализационе мреже. У последње две године град је реализовао четири од пет фаза Пројекта за унапређење водног система Суботице вредног 12,55 милиона евра – рекао је Лабан.
Градоначелник се у свом извештају осврнуо и на улагања у одржавање и реконсртрукцију саобраћајница у граду, у путну инфраструктуру, у уређење и урбано опремање парка на Палићу, улагање у Летњу позорницу, о напретку пројекта „Заштите биодиверзитета језера Палић и Лудаш“, говорио је о изузетној регионалној сарадњи са многим градовима из земаља из окружења и истакао да је Суботица тренутно партнер на три пројекта прекограничне сарадње.
У протекле две године значајно се улагало у образовне установе, као и у установе културе, а градоначелник Лабан најавио је и комплетну обнову Опште болнице у Суботици.
-Велику захвалност дугујемо председнику Александру Вучићу који је својим личним залагањем и подршком помогао остварење многих значајних инвестиција за град. Суботица је данас савремена, урбана, мултинационална, мултикултурална и мултиконфесионална заједница грађана са развијеном мрежом културних, образовних, здравствених и социјалних установа. Као градоначелник Суботице, могу да кажем да допринос који Суботица кроз свој развој свакодневно даје развоју државе није заборављен, а да је са друге стране Влада Републике Србије итекако у претходних две године помогла развој Суботице. Добра вертикала на релацији град-покрајина-република од кључног је значаја за решавање стратешких проблема у Граду – додао је Богдан Лабан.

Учешће у финансирању (збирно по фондовима)

11989_2.jpg

Средства повучена из осталих фондова (збирно по периодима)

11989_3.jpg