Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Отворен 25. Фестивал европског филма на Палићу

15.07.2018.

На Летњој позорници на Палићу, отворен је,  јубиларни, 25. Фестивал европског филма. Овогодишњи Фестивал отворио је драмски писац и академик Душан Ковачевић, који је на месту председника Савета Фестивала наследио диву српског глумишта Миру Бањац. Њој је поводом четврт века Фестивала уручен сребрњак, а наша прослављена глумица, свом наследнику предала је документ о оснивању Фестивала, на основу којег ће он радити у наредне четири године.

11997_1.jpg 

Представнике републичке и покрајинске власти, ствараоце и љубитеље филмске уметности вечерас је на Летњој позорници поздравио градоначелник Суботице Богдан Лабан.
- Пре свега, поводом важног јубилеја који Фестивал европског филма Палић слави,  дозволите ми да вас поздравим у име града Суботице и Суботичана. Добро дошли у Суботицу Данила Киша, Александра Лифке, Стевана Раичковића, Деже Костолањија. Суботицу у којој се културе, религије и нације чврсто преплићу као војвођански сноп класја. Суботицу у којој култура има само један језик - језик узвишеног. Ванвременског. Чаробног – рекао је Лабан

11997_2.jpg

Ми данас, наставио је, отварамо важан фестивал за Србију и Европу, и у првом реду за Суботицу, град нових перспкетива. Суботицу туристички град, познат у Европи. Суботицу, град културе и толеранције.

11997_3.jpg

-Сваки град има, или настоји да има свој билборд моћи. Свог амбасадора успеха. Једну или више институција које на међународном нивоу у најбољем светлу презентују његове економске, привреде, туристичке, цивилизацијске и културне капацитете. Наравно, није ми намера да Суботицу поредим с Каном, Венецијом, Берлином. Више је реч о истицању чињенице да је Филмски фестивал на Палићу пуних 25 година једна од кључних тачака културне и туристичке промоције Суботице и Војводине. Палићки фестивал дакле, четврт века представља плакат успеха који наш град чини примамљивијим и видљивијим у целом свету – истакао је Лабан.

11997_4.jpg

Истовремено треба истаћи, казао је, да је наш Фестивал  један од малобројних у целој Европи, који је стопроцентно посвећен европском филму и представља једну од најважнијих културних манифестиација у Србији. И та чињеница га издваја и позиционира као посебну вредност, коју треба неговати и поштовати.

-О томе сведочи и награда Европске асоцијације фестивала која је ФЕФ уврстила међу најбоље у Европи, рекао је он и подсетио да су овај фестивал походиле стотине значајних стваралаца, међу којима Душан Макавејев, Никита Михалков, Емир Кустурица, Кен Лоуч, Иштван Сабо…
-Свесни његовог значаја за град и Србију, ми у граду Суботици поставили смо пред себе задатак да будемо поуздан партнер Фестивала, јер је реч о институцији која повезује најбоље из Србије с најуспешнијима из целе Европе. Због фантастичних потенцијала Палића, одабрали смо га као тачку даљег развоја Суботице. Обезбедили смо пројекте који ће овај бисер природе претворити у једну од најпожељнијих туристичких дестинација у овом делу Европе – подвукао је Лабан.

Уважени гости, Палић и Суботица више од две деценије представљају изузетан амбијент за размену искустава, информација и успостављање нових контаката.

-Улога Палића и његовог фестивала јесте да повезујући лидере буде лидер. Да буде непоништива меница успеха. Палић спаја највредније што Србија има с најбољима из целе Европе – додао је Лабан и пожелео свима да уживају у суботичком гостопримству.

Председник Владе АП Војводине захвалио се великој уметници Мири Бањац, досадашњој председници Савета фестивала, као и члановима Савета у новом мандату и пожелео им успешан рад на трагу њеног и рада њених сарадника, који су заједно са организацијом овог фестивала учинили све  да се и ових дана у Суботици и на Палићу осети дух филмске уметности.
-Желим да у име покрајинске  владе обећам да ћемо Фестивал европског филма на Палићу помагати и више него ранијих година су  ова сјајна традиција и велики јубилеј заиста достојни тога – рекао је Мировић.
Главни програм отворио је, ван конкуренције, италијански филм „Срећан као Лазаро“, а као први у такмичарском делу програма приказан је немачки „Стикс“ у присуству аутора Волфганга Фишера.
На церемонији отварања јубиларног ФЕФ-а приказане су и „Слике из породичног албума“- низ фотографија које су подсетиле на значајне личности и тренутке из историје Фестивала.