Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Потписан уговор о градњи Мађарског културног центра на Палићу

24.07.2018.

Уговор о градњи Мађарског културног центра на Палићу, данас су, у Медија центру Градске куће, потписали заменица градоначелника Града Суботице Тимеа Хорват и Дамир Лунић, технички директор компаније „Модулор“ из Београда, која ће изводити радове. Инвестиција се реализује као део прекограничног ИПА пројекта Мађарска – Србија, у оквиру пројекта  „Colourful Cooperation – Разнобојна сарадња“, у оквиру које ће се изградити Српски културни центар у Морахалому и Мађарски културни центар на Палићу.

12023.jpg

Партнери на пројекту, како је том приликом истакла Тимеа Хорват, су ДКМТ Еврорегионална развојна агенција из Сегедина, Покрајински секретаријат за регионални развој, међународну сарадњу и локалну самоуправу, Град Суботица и Удружење младих за развој заједнице Еђмашерт из Морахалома.

- Укупна вредност пројекта је 3,7 милиона евра. Део буџета који се односи на Суботицу је 1.131.040 евра. Учешће града Суботице је 15 одсто и износи 169.656 евра док је донација ЕУ 85 одсто, односно 961,384 евра – објаснила је Тимеа Хорват.

Циљеви пројекта, навела је, су оснивање српских и мађарских културних центара у Морахалому и Палићу, као и развој свеобухватне културне стратегије за цео погранични регион, те покретање онлајн центра за информације и вести на оба језика, и интегрисање Новог Сада, будуће Европске престонице културе, у културни и туристички живот пограничног мађарско-српског региона.

12023_4.jpg

Председница Скупштине Месне заједнице „Палић“, Марта Добо, нагласила је да градњу једног оваквог центра мештани Палића чекају већ једну деценију.

- Имамо више од 11 секција деце и велико је интересовање за новим секцијама али нам је увек била ограничавајућа околност недостатак адекватног простора – рекла је Добо.

Мађарски културни центар биће изграђен у Бохињској улици на површини од 800 квадратних метара. Рок за завршетак радова је 12 месеци.