Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана централна прослава „Дужијанце 2018”

12.08.2018.

На суботичком Тргу слободе данас је одржана централна свечаност „Дужијанце 2018”, традиционалне манифестације која се по 108. пут организује поводом завршетка жетве и захвалности Богу на плодовима земље, а нарочито на роду пшенице. Овогодишњи бандаш и бандашица, Суботичани Марко Крижановић и Марија Пиуковић, предали су градоначелнику Суботице Богдану Лабану венац од новог жита и хлеб од овогодишњег рода пшенице.

12043_1.jpg

Након што је преузео хлеб, показујући га на све четири стране света, градоначелник Лабан је рекао да je Дужијанца више од манифестације, пут, начин за упознавање идентитета Суботице. Њеног духа и суштине - да представља поносни дом свих њених грађана.

– Суботица је заједнички именилац свих честитих, марљивих и посвећених људи. Суботица је место у ком не истичемо различитости, него негујемо посебност. И управо та посебност представља полугу нашег заједништва. Нашу потребу и жељу да напредујемо и развијамо се поштујући једни друге – навео је Богдан Лабан.

Симболично, данашња светковина хлеба и жита има метафоричку вишу вредност, казао је градоначелник и додао да се Суботица може подичити да налик класу жита у себи чува идентитете свих њених грађана, без обзира на њихову вероисповест или националну припадност.

– Марљивост, посвећеност и преданост коју су организатори Дужијанце показали, кроз низ засебних догађаја спојених у једну целину шаљу једну поруку - поруку привржености. Дужност ми је да истакнем још један важан детаљ. Кроз очување традиције, и њеним спајањем с визијом будућности, Дужијанца подстиче креирање позитивног имиџа целе Суботице – рекао је Лабан. 

12043_2.jpg

Уз истицање да је изузетност оно што нас најтешње повезује, јер сви имамо исти, заједнички циљ – Суботицу по мери грађана, он је подвукао да је Дужијанца један од брендова нашег града, који је од самог почетка као народна ношња уткан у богату лепезу наших различитости.

– 'Бело, било, б'јело и бијело/Лепо, липо, л'јепо и лијепо/листићи су једнога цвијета у попољ се један одњихали'. Рекао би велики Његош. Обавезан сам да нагласим да само ако поштујемо уникатност можемо искрено бити повезани, и градити Суботицу којом ћемо се поносити, која ће бити срећни дом будућих генерација. Срдачност, добронамерност и поштовање представљају драгоцености по којима се знамо међусобно, и по којима нас други памте и одређују се према нама. То смо ми – нагласио је градоначелник Лабан.

Обраћајући се присутнима на Тргу слободе, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице, Михаљ Њилаш, подсетио је да је „Дужијанцa” својеврсни спој молитве, захвале Богу и похвале човеку за његов рад, спој обичаја и културних вредности.

12043_3.jpg

– За 'Дужијанцу' је, вероватно, најзначајније то што чува драгоцену нит прошлости, обичаја и традиције. Плете их са временима и оставља то ткање као залог за будућност, као сведочанство. Неговање националне културе и уметничког стваралаштва веома је важно. И зато су овакве манифестације изузетно битне, јер доприносе богатству различитости у Војводини – поручио је, између осталог, Михаљ Њилаш.

Програм свечаног дела „Дужијанце” почео је јутрос, испраћајем и благословом бандаша и бандашице у цркви Светог Рока, а настављен је свечаним еухаристијским слављем у катедрали Свете Терезије Авилске. Свечану мису захвалницу, с духовног аспекта свакако најважнији део прославе „Дужијанце”, предводио је суботички бискуп монс. др Иван Пензеш.

Најатрактивнији део уследио је у свечаној поворци, где су од катедрале Свете Терезије Авилске до Трга слободе Суботичани и бројни гости, по обичају, могли да виде: барјактара на коњу са заставом „Дужијанце”, коњанике у свечаној граничарској ношњи, велику круну и клас жита, мале „краљице” са карактеристичним песмама, рисаре и рисаруше у народним ношњама и са радним прибором, свечане запреге, аптике, фијакере и каруце окићене житом, дефиле културно-уметничких друштава из наше земље, Хрватске и Словеније, а за њима десетак парова бандаша и бандашица из околних места у којима је протеклих недеља, у оквиру обележавања „Дужијанце”, већ одржана слична свечаност.

12043_4.jpg 

Централни део програма „Дужијанце 2018” настављен је после подне, у 19 часова, када су бандаш и бандашица у друштву гостију и високих званица посетили гроб Блашка Рајића, на Керском гробљу у Суботици.

Централна манифестација „Дужијанца 2018” завршена је традиционалним Бандашициним колом на Тргу слободе, које је почело у 20 часова.

„Дужијанца“ је већ славила многе јубилеје и значајне годишњице у својој дугој историји. Ове године прослављена је 50. годишњица одржавања прве „Градске дужијанце“, 50. годишњица манифестације „Такмичење рисара“ и 25. годишњица заједничког славља „Дужијанце“. Наиме, од 1993. године Католичка црква и град Суботица заједнички славе „Дужијанцу“.

 12043_5.jpg

Организатор манифестације „Дужијанца 2018“ је Удружење буњевачких Хрвата „Дужијанца“.