Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележeн „Дан Дужијанце”

15.08.2018.

Интонирањем химне „Боже правде“ и буњевачке свечане песме „Подвикује буњевачка вила“, вечерас је у Великој већници Градске куће почела свечана академија којом је буњевачка национална мањина обележила „Дан Дужијанце“, један од четири национална празника Буњеваца. Хлеб од новог жита председници Буњевачког националног савета Сузани Кујунџић Остојић предали су бандашица Јована Видаковић и бандаш Марио Војнић Хајдук, чланови Културно-уметничког друштва железничара „Братство“, из Суботице.

12049_1.jpg 

Кад су се наши прици кренили на ове просторе, нису пуно тог могли понет са собом, али су понели своје обичаје, језик и веру – све што је најсветије сваком народу, казала је, тим поводом, председница Националног савета буњевачке националне мањине Сузана Кујунџић Остојић.

12049_2.jpg

– И чували смо то, три века, колико смо ту, са тим постали другачији од осталих и препознатљиви свима другима. Није то увек било ни једноставно, ни лако, а није ни данас. Обичаји се чувају кроз младе нараштаје, али и матерњи језик. Буњевачки говор током ових 11 година, колико га деца уче у школама, похађало је на хиљаде ђака. Крув од новог жита, који смо вечерас добили, састављен је од мноштва зрна, пуно рада, стрепње за кишу и сунце – истакла је, између осталог, Сузана Кујунџић Остојић.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан рекао је да је „Дужијанца“ огледало Суботице, запис и путоказ, веродостојни сведок времена и добронамерни гласник будућности који нам указује да је од непроцењиве важности за све нас да наслеђе предака буде сачувано за славу и добробит генерација које долазе.

– Шта је симболичка снага 'Дужијанце' која представља неодвојиви део Буњевачког бића? Срећа, благостање и напредак сваког човека, сваког детета, сваке породице. Свих Суботичана. Буњевци, сматрао је Јован Ердељановић, верују да се у последњим откосима, од којих се плете венац, крије дух жита – нагласио је градоначелник Лабан.

12049_3.jpg

Не можемо, додао је, да заборавимо чињенициу да су Буњевци више од три века у венац данашњице уграђивали своје биће, да су били тврд и поуздан ослонац у свим временима и да су то били и пре 100 година када је на Великој народној скупштина Срба, Буњеваца и осталих Словена донета одлука о присаједињењу Бачке, Баната и Срема Србији.

– Ценећи напоре наших предака, и наде деце наше деце, морамо да се постарамо да заједништво, љубав, поштовање идентитета и уважавање посебности остану темељ наше сутрашњице и просперитета нашег града. Фундаментални принцип на ком почива Суботица. Њен темељ и кров. Пут је тежак и дуг. Али ако заједно истрајемо, наш заједнички циљ биће остварен – поручио је градоначелник Лабан.

12049_4.jpg

Присутнима у Великој већници обратили су се и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице, Михаљ Њилаш, и државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, Иван Бошњак, док је о „Дужијанци“ у просвети говорила председница Одбора за образовање у Националном савету буњевачке националне мањине, Мирјана Саванов.

12049_7.jpg

Обележавање „Дана Дужијанце” почело је данас, свечаном поворком која је кренула испред „Буњевачке матице” да би, после шетње суботичким корзоом, стигла до Трга слободе, где је одиграно „Велико буњевачко коло”.

12049_6.jpg 

Председница Буњевачког националног савета Сузана Кујунџић Остојић је, како налаже традиција, положила венац испред бисте Блашка Рајића који је својим деловањем као свештеник, књижевник, родољуб и патриота, оставио дубок траг у животу Буњеваца.

Национални празник буњевачке националне мањине, „Дан Дужијанце”, обележава се на Велику Госпојину, 15. августа.

12049_5.jpg