Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Представљен пројекат изградње и локација будућег Дома културе на Палићу

17.08.2018.

Заменица градоначелника Тимеа Хорват, чланови Градског већа задужени за област културе и привреде, Мирослава Бабић и Акош Ујхељи, и председница Скупштине МЗ „Палић“, Марта Добо, представили су данас пројекат изградње и локацију будућег Дома културе на Палићу, који ће се реализовати у оквиру пројекта „Colourcoop – Разнобојна сарадња“. Носилац пројекта је Еврорегионална развојна агенција из Сегедина ДКМТ, а партнери Покрајински секретаријат за регионални развој, међународну сарадњу и локалну самоуправу, Удружење младих за развој заједнице Еђмашерт из Морахалома, Град Суботица и Град Нови Сад.

12050_1.jpg 

На прес-конференцији, одржаној на Великој тераси на Палићу, Тимеа Хорват, одговорни менаџер овог пројекта, навела је да су циљеви пројекта развој свеобухватне културне стратегије и платформе за развој културних и креативних потенцијала за цео мађарско-српски погранични регион, јачање културних веза, упознавање језика, традиције и узајaмно разумевање.

– Предвиђено је и покретање онлајн центра за информације и вести на мађарском и српском језику, оснивање српских и мађарских културних центара, као и изградња домова културе у Морахалому и Палићу. У оквиру пројекта реализоваће се 48 културних догађаја, три тродневна фестивала, шест тематских изложби и три позоришна перформанса – рекла је, између осталог, Тимеа Хорват.

Мирослава Бабић је додала да је један од циљева пројекта и интегрисање Новог Сада, будуће Европске престонице културе 2021. у културни туризам мађарско-српског пограничног региона, а да је најзначајнији легат пројекта посматрање културе као кључа за развој туризма, јачање културне и креативне индустрије утемељен на знању, иновативности и креативности,

– Као активности у пројекту, у оквиру новооснованих културних центара на Палићу, Морахалому и у Новом Саду, биће организоване изложбе, књижевне вечери, позоришни перформанси, креативне радионице. Циљ ових догађаја је да помогну припадницима разних етничких заједница да уче о културним вредностима, традицијама, уметничким достигнућима и уметницима својих суседа – казала је Мирослава Бабић.

Објекат у Морахалому ће, истакла је, имати велику салу за 400 људи, просторије за националну гастрономију и капелу, а биће изграђени и тргови за музичке, плесне и ликовне програме.

– Културни центри ће представљати амбасадоре културе у поштовању српске и мађарске мањине у овом пограничном подручју. Резултат пројекта су, дакле, нове културне манифестације, фестивали, изложбе и два нова објекта: Мађарски дом културе на Палићу и Српски дом културе у Морахалому – нагласила је Мирослава Бабић.

Акош Ујхељи је подсетио да суботичка локална самоуправа развија путну инфраструктуру у смислу изградње бициклистичких стаза, а све у циљу што лакшег и бољег приступа туристичким дестинацијама.

-Један од најважнијих пројеката на Палићу тренутно је изградња бициклистичке стазе од улице Прежихов Воранца до надвожњака. Укупно улагање у реализацију овог пројекта износи око 13,5 милиона динара од којих Министарство привреде финансира 5,6 милиона динара, док је остатак обавеза Града Суботица. Инвестиција ће се окончати у току јесени ове године – рекао је Ујхељи.

Према његовим речима, наставиће се са промовисањем туристичких потенцијала кроз перманентно информисање посетилаца путем постављања туристичке сигнализације и мобилне апликације.

– Реконструкцијом железничке пруге Сегедин–Суботица–Баја, као и трасе између Београда и Будимпеште, омогућиће се експанзија цикло туризма у овом региону, што ће резултирати вишеструким повећањем броја посетилаца туристичким дестинацијама, као и културним манифестацијама – подвукао је Акош Ујхељи.

Период реализације пројекта је 1. јун 2017. – 31. мај 2020. године. Укупна вредност пројекта је 3.738.247,30 евра.

12050_2.jpg