Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Богат програм прославе Дана града

28.08.2018.

У Медија-центру Градске куће данас је најављен програм прославе Дана града Суботице, 1. септембра, који ће, како је речено, бити богат и разноврстан. Програм прославе Дана града почеће 29. августа, у 19 часова, отварањем изложбе на Отвореном универзитету под називом „Јесен у Призрену“ коју је у част Дана града уприличио Дом културе из Грачанице.

12067_1.jpg 

Секретар секретаријата за друштвене делатности и члан Радне групе за обележавање Дана града, Јасмина Стевановић , истакла је да ће прослава Дана града имати неколико програмских целина: свечану седницу Скупштине града (1. септембра), на којој ће се уручити диплома и плакета звања „Почасни грађанин“ и дипломе и плакете признања „Про урбе“, затим музичко-забавни програм, културна дешавања, програм на малој бини у коме учествују наши најмлађи суграђани и спортски програм.

– Суботички симфонијски оркестар и мађарска певачица  Беа Паја одржаће концерте, 31. августа, док ће за сам Дан града, 1. септембра, на главној бини наступити наш познати певач Жељко Васић – навела је Јасмина Стевановић.

Овогодишњу прославу Дана града употпуниле су и установе културе које ће имати „Дан отворених врата“. У Арт биоскопу „Лифка“ предвиђене су филмске пројекције, а за љубитеље ликовне уметности, изложбе су планиране у Савременој галерији, Музеју, у ЗОО врту, на Отвореном универзитету, у Галерији „Винко Перчић“ и Италијанском културном центру.

– Имамо и госте са Косова, а чланови аматерског позоришта ’Јанићије Поповић’ из Грачанице извешће представу ’Насмејани снови’ коју су припремали у нашем Дечјем позоришту. Сви садржаји су бесплатни – истакла је Јасмина Стевановић.

Суботички симфонијски оркестар је прошле године одушевио публику извођењем филмских хитова, а овога пута, у сарадњи са новосадским „Биг бендом“, суграђанима су припремили музички спектакл назван „Диско симфонија“.

– На репертоару ће бити познати хитови из седамдесетих и осамдесетих година прошлог века и верујемо да ће публика уживати. На сцени ће бити 60 врсних музичара, сјајни вокали и сигуран сам да ће то бити концерт за памћење – нагласио је директор Суботичког симфонијског оркестра Милош Николић.

На малој бини постављеној у центру града, 1. септембра од 11 до 19 часова, предвиђен је изузетно интересантан културни програм са много учесника, углавном младих.

– Наиме, већ традиционално  удружења и школе учествују у програму и граду на тај дан поклањају и  промовишу све оно што током године стварају. Позивамо зато све суграђане да дођу и подрже све ове младе људе, учеснике програма на малој бини, јер он неће бити ништа мање интересантан од програма на великој бини – рекла је Јасмина Стевановић.

У оквиру прославе Дана града 30. и 31. августа одржаће се и „Ноћ суботичких пијаца“.

– На ’Корзоу’, од зграде Народног позоришта до Дома војске, биће постављени штандови на којима ће своју богату понуду суграђанима представити шампиони суботичких пијаца – најавио је Бранислав Јока, директор ЈП „Тржница“.

У четвртак, 30. августа, одржаће се и презентација карвинг мајстора Павела Хрцана, док ће у музичком програму наступити Суботички тамбурашки оркестар, Тамбурашки оркестар „Равница“ и група „Марко и пријатељи“. Штандови ће бити постављени до недеље, 2. септембра.

– За недељу,  2. септембар, планиран је сада већ традиционални догађај који смо пре две године увели у оквиру прославе Дана града, а то је посета градоначелника и председника Скупштине града суботичком породилишту,  када  све  бебе рођене на Дан града и њихове мајке добију пригодне поклоне – нагласила је Јасмина Стевановић.

Други суботички полумаратон одржаће се, такође у оквиру прославе Дана града, у недељу, 2. септембра.

– Саобраћајнице у центру града, на Прозивци и на Радијалцу биће затворене за саобраћај у недељу, 2. септембра  од 10 до 14 часова. Молимо све суграђане који буду у прилици да изађу и да подрже такмичаре, да дођу у центар града, изађу пут трасе и подрже учеснике трке – рекла је Жужана Магоши, помоћник градоначелника.

Прославу Дана града организује Туристичка организација Суботице и према речима директора Александра Медаковића коштаће нешто мање од 3,5 милиона динара.