Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Отворена изложба „Суботичке фасаде: цртежи и фотографије у огледалу прошлости“

31.08.2018.

У оквиру програма прославе Дана града у Савременој галерији Суботица отворена је  изложба цртежа и фотографија Габора Деметера и Жељка Вукелића под називом „Суботичке фасаде: цртежи и фотографије у огледалу прошлости“. Члан Градског већа задужен за област културе Мирослава Бабић обратила се присутнима у име градоначелника Суботице Богдана Лабана и локалне самоуправе и казала да су у цртежима Габора Деметера и фотографијама Жељка Вукелића кроз фасадна платна скривене приче људи, породица који су вајали и обликовали садашњост и будућност града сецесије.

12073_1.jpg 

– У нашим погледима смењују се Градска кућа; Синагога са четири куполе, четири стране света и универзумом; Палата Деметер; Најамна палата Јожефа Рознофског; Леовић палата... Архитекта Габор Деметер тушем и акварелом, Жељко Вукелић објективом фотоапарата загребали су испод патине свакодневнице, пажљиво нам откривајући разигране префињене линије и боје по зидовима, витраже распламсалог колорита и шара, скривене предивне детаље преплетене и изведене у керамици, кованом гвожђу, месингу, бакру. Уоквирени цртежи и фотографије попут времеплова, са нити која нас веже за крај XIX и почетак XX века враћају нас авангардном стилу живота, орнаментима боја које дају осећај покрета у површини, у којој је монотонија спречена композицијом хармоније и контраста. Обојени цветови, лале, руже, пауновог пера, жене, креирају препознатљив архитектонски стил Art nuova – рекла је Мирослава Бабић, додајући да ова изложба на најбољи начин промовише вредности градитељског наслеђа Суботице.

Директорка Међуопштинског завода за заштиту споменика културе у Суботици, др Леда Шилинг, рекла је да су Габор Деметер и Жељко Вукелић значајан део својих каријера посветили очувању културне баштине Суботице радећи у Међуопштинском заводу за заштиту споменика културе у Суботици.

Изложба тематизује суботичке фасаде из перспективе архитекте и фотографа рефлектујући историју нашег града у савременом тренутку. Присутне је поздравио и  в. д. директора Савремене галерије Суботица Арпад Блашко и том приликом истакао значај да се у Рајхловој палати отвара једна оваква изложба.