Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Пуштен у рад први пуњач за електричне аутомобиле у Суботици

06.09.2018.

Члан Градског већа града Суботице, Немања Симовић, и директор Филијале „Про кредит“ банке у Суботици Наташа Лулић данас су, у улици Цара Душана број 3 (испред пословне јединице „Про кредит“ банке) пустили у рад први пуњач за електричне аутомобиле у нашем граду. Пројекат су заједно реализовали Град Суботица и „Про кредит“ банкa а. д. Београд.  

12087_1.jpg 

Електрични пуњач уграђен је на иницијативу надлежних из „Про кредит банке“, рекао је, тим поводом, Немања Симовић, и додао да је на основу Уговора о регулисању међусобних односа у циљу уградње уређаја за пуњење електричних аутомобила закљученог између града Суботице и „Про кредит“ банке а. д. Београд, Банка финансирала израду пројектно-техничке документације у складу са важећом законском регулативом, док је Град Суботица прибавио све дозволе и сагласности за извођење потребних радова на уградњи уређаја за пуњење возила.

– Град Суботица је о свом трошку асфалтирао део јавне површине испред пословне јединице Банке и обележио једно паркинг место за потребе пуњења за све власнике електровозила. Познато вам је да се по Европи тренутно вози више од милион возила на електрични погон. У Суботици је, до сада, укупно регистровано шест таквих возила – два електрична и четири хибридна возила. С обзиром на то да се Суботица налази у пограничном појасу и да је велика фреквенција возила у нашем граду и из других држава, укључујући и електрична, мислим да на овај начин пратимо европске трендове. Ово је, такође, и потврда да ми, као Градска управа, водимо рачуна и о заштити животне средине – истакао је Симовић.

Наташа Лулић је навела да je уградња првог пуњача за електричне аутомобиле у Суботици још један показатељ да је „Про кредит“ банка фокусирана на инвестиције у „зелено кредитирање“.

– ‘Про кредит’ банка у свом возном парку има 15 електричних возила. Поред Суботице,  пуњачи за електровозила постављени су и у Новом Саду, Београду, Нишу и Крагујевцу. Вредност пројекта реализованог у Суботици је око 5.000 евра. Са пуном батеријом и при оптималној вожњи, електрично возило може да пређе око 160 километара. Пуњење електровозила траје око пет и по сати, смањена је емисија угљен-диоксида, а пређених 100 километара са таквим аутомобилом кошта један евро. Пуњење електричног аутомобила је бесплатно – казала је Наташа Лулић.

У Србији је, крајем маја ове године, регистровано 128 електричних и 204 хибридна возила.

12087_2.jpg