Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Отворени 29. „Бербански дани“

08.09.2018.

„Бербански дани“, манифестација којом се слави  берба воћа и поврћа, производња вина и завршетак радова у воћњацима и виноградима, отворени су данас на палићкој Великој тераси и шеталишту уз обалу језера Палић. За краљицу бербе овогодишњих, 29. „Бербанских дана“ изабрана је шеснаестогодишња ученица Медицинске школе Викторија Црнковић, док је титулу пудар године понео Петар Дулић, виноградар из Таванкута.

 12093_1.jpg

Он је извештај о овогодишњој берби предао Срђану Самарџићу, члану Градског већа задуженом за  туризам, инвестиције и међународну сарадњу.

- Ова манифестација као делић мозаика богатства разноврсне понуде Палића и Суботице, спортске, културне, туристичке, доприноси да се Палић врати на стазе старог сјаја истако је Самарџић и пожелео произвођачима пуне подруме, родне и берићетне године.

12093_2.jpg

Поред традиционално богате понуде воћа, поврћа, Сајма рукотворина, Улице вина, сира, Медене улице, музичког програма на Музичком павиљону ове године уведена је новина – Фестивал занатског пива „Палићка неман“ који се одржава  на платоу код улаза на Летњу позорницу. Посетиоци имају прилику да пробају мађарска занатска пива и пива из пивара „Трон“, „Дорћол“ и „Раванград“.

- Веома смо задовољни овогодишњим 'Бербанским данима'. Одлично су посећени, време је лепо, а излагачи су задовољни. Иако су се 'Бербанкси дани' поклопили са сличним манифестацијама у околини, и ове године имамо више 150 излагача, богат програм и велики број задовољних посетилаца – истакао је  Небојша Дарабош, директор предузећа “Парк-Палић”.

На Великој тераси отворена је и изложба „Дани савремене српске карикатуре” са темом „Витезови вина”.

12093_3.jpg

Жири је за најбољу карикатуру изабрао рад „Срце“ Горана Челичанина из Варварина, друга награда припала познатом карикатуристи НИН-а Југославу Влаховићу, а трећа награда додељена je Лази Срдановићу - Дикану, цртачу карикатура и стрипова у Политикином забавнику. Суботички Ред витезова вина специјалну награду за карикатуру доделио је младој суботичкој ауторки Кристини Радојчин.

За недељу, 9. септембар, предвиђено је такмичење у кувању говeђег гулаша, на полуострву као и такмичење за најбољу домаћу торту и колаче. Затим су на програму Бербанске дечије игре, представа за бебе „Дрвенце“, радионица „Малац генијалац“ и томбола за децу.