Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Богдан Лабан посетио Беране

10.09.2018.

Поводом потписивања Споразума о сарадњи Општине Беране и Града Суботице, председник општине Драгослав Шћекић угостио је градоначелника Суботице Богдана Лабана.

12096_1.jpg 

Председник Шћекић је изразио задовољство поводом посете и захвалио се суботичком колеги на томе.

– Данашња посета градоначелника Суботице, господина Богдана Лабана, Беранама, резултат је Споразума о братимљењу, на који смо веома поносни. У оквиру будуће сарадње, веома је важно да се наши градови повежу, што ће имати за циљ јачање међусобних веза. Потписаним Споразумом учврстиће се сарадња из области привреде, културе, спорта, туризма… – истакао је Шћекић.

Он је подвукао да је на данашњем састанку било речи и о изградњи аутопута Бар – Бољаре, који за Беране значи квалитетнију повезаност са централним, односно са јужним делом Црне Горе.

– Са изградњом аутопута отварају се могућности за нова радна места у нашем граду. Путна инфраструктура је предуслов да велики инвеститори отворе овде своја представништва, што аутоматски значи повећање животног стандарда наших суграђана и, генерално, поправљање економске слике – нагласио је председник Шћекић.

Он је додао да је за Беране значајна ова сарадња и из разлога што је Суботица град великих могућности с обзиром на степен развијености, односно да је она претеча ономе што треба да следи када буде завршен и аутопут према Србији.

– Уверени смо да ће ово братимљење допринети повезивању градова и наших људи као и да ће се временом реализовати и размене ученика и студената. Наша општина је отворена за све видове сарадње са општинама и градовима, како у непосредном окружењу тако и шире – закључио је Драгослав Шћекић.

Градоначелник Суботице је рекао да му је велика част што је у Беранама и да ове братске везе треба да искористимо у смислу бољег повезивања.

– Након нашег боравка у Беранама очекујем интензивирање сарадње у свим областима, поготово размену искустава што се тиче економског развоја, што сигурно недостаје и једнима и другима. Суботица има јако развијену привредну активност. Незапосленост је, у овом моменту, седам одсто. Имамо неколико представништва јаких светских фирми које само у индустријској зони запошљавају преко 6.500 људи. Наравно да на то утиче и добар географски положај. Суботица излази на Коридор 10 и представља у том смислу капију Европе. Поред отварања нових радних места, велику пажњу поклањамо саобраћајној и комуналној инфраструктури – истакао је Богдан Лабан.

У наставку је казао да наша искуства у области туризма могу да буду значајније примењена у Беранама и околини.

– Развој туризма Палићког језера и бањског туризма је шанса и за ове крајеве. У будућности треба радити и на стварању услова за етно и сеоски туризам, што је код нас случај када су салаши у питању, а за то је свакако потребна и помоћ државе – објаснио је градоначелник Лабан, нагласивши да је изградња аутопута значајна за развој општине Беране, а између осталог и за бољу повезаност два побратимска града.

Градоначелник Лабан уручио је председнику општине Шћекићу уметничку слику, поклон Града Суботице Општини Беране.