Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржан почетни састанак пројекта „Заштита биодиверзитета и вода језера Палић и Лудаш“

13.09.2018.

У Плавој сали Градске куће одржан је почетни састанак пројекта „Заштита биодиверзитета и вода језера Палић и језера Лудаш“. Састанку су присуствовали надлежни из „KfW“ банке, представници и сарадници консултантске куће „Posch and Partners“ и представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Града Суботице, Јавног предузећа за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање,  Покрајинског завода за заштиту природе, ЈКП „Водовод и канализација“, ЈП „Палић-Лудаш“ и предузећа „Парк Палић“ д.о.о.

12101_1.jpg 

Током конструктивног састанка представљен је пројектни тим, као и обим и динамика радова на реализацији овог пројекта.

На састанку је саопштено да је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у сарадњи са „KfW“ банком током протекле седмице закључило уговор са стручним консултантом  уз чији надзор и упутства, након евалуационoг периода (почетни извештај консултант предаје након два месеца) може да се приступити расписивању тендера за набавку радова на изградњи канализационе мреже у насељу Палић, црпне станице и спојног потисног вода.

Осим тога, отпочеће се и са припремним активностима за изградњу заштитног појаса око језера Палић и језера Лудаш, као и активностима везаним за биоманипулацију.

Циљ пројекта „Заштита биодиверзитета и вода језера Палић и језера Лудаш“, за који је обезбеђена бесповратна донација Владе Републике Немачке, јесте побољшање квалитета воде Палићког и Лудашког језера, као предуслова за ставарање бољих услова за очување биолошке разноврсности и стварање потенцијала за развој туризма овог подручја.

Град Суботица је испунио све предуслове који су били неопходни за почетак имплементације пројекта и 17. новембра 2017. године закључен је споразум о финансирању између немачке „KfW“ банке, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре,  Града Суботице, ЈП „Палић Лудаш“ и ЈКП „Водовод и канализација“. Споразум о финансирању потписан је на износ донације од 6,5 милиона евра.

12101_2.jpg