Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Суботица добија Регионални иновациони стартап центар

10.09.2018.

До краја године Суботица би требало да добије Регионални иновациони стартап центар, будући да је у понедељак потписан уговор о додели нешто више од 40 милиона динара за реализацију овог заједничког пројекта Града Суботице и Економског факултета.

12102_1.jpg 

Регионални иновациони стартап центар, који има за циљ унапређење иновационог и предузетничког потенцијала у Севернобачком округу, биће смештен у бившој згради Института, односно садашњој пословној згради Економског факултета у Суботици. Према речима др Александра Грубора, декана ове високошколске установе, пројектом су предвиђене три фазе, од чега прва подразумева пренамену и адаптацију око 800 квадрата простора, тачније приземља и првог спрата зграде.

- На приземљу ћемо имати салу за састанке, велику конференцијску салу, затим такозвани ’open space’ и кафетерију за дружење студената и предузетника. На првом спрату је предвиђено шест кабинета за будуће предузетничке тимове, јер ће сваки кабинет бити опремљен за по четворо људи. Поред тога, предвиђена су два coworking простора у којима ће моћи да послује 22 фриленсера и још једна сала за састанке у којој ће предузетници моћи да угосте своје пословне партнере. Пројектом је предвиђена и једна мања сала за обуке, намењена за едукацију студентата и презентацију успешних предузетника из нашег града и окружења, те две скајп говорнице за комуникацију путем скајпа - изјавио је за портал  subotica.com Александар Грубор.

Нареднe две фазе подразумевају опремање просторија савременом опремом, а потом оперативно функционисање центра и реализацију свих активности које су предвиђене за прву годину пословања. Како наш саговорник истиче, Регионални иновациони стартап центар биће намењен свим студентима и младим предузетницима који су оријентисани на пословне подухвате првенствено наслоњене на информационе технологије.

- Искуство нам говори да су инжењери у ИТ сектору одлични, али да им фали бизнис логика, те тако имамо гомилу примера да ИТ инжењери у својим тимовима ангажују студенте Економског факултета који су завршили маркетинг, менаџмент или финансије. Из овог разлога, центар неће бити намењен само студентима Економског факултета, већ и студентима Високе техничке школе, Грађевинског факултета и свим младим предузетницима, за које се надамо да ће се управо овде умрежити и створити мултидисциплинарне тимове, тако да синергијом знања и искуства развију добар пословни подухват - истакао је др Грубор.

Приликом развијања првих пословних подухвата, студентима и младим предузетницима на располагању ће бити професори, наставници и консултанти који иза себе већ имају одређено предузетничко искуство, како би им што боље помогли у прединкубационом периоду подухвата.

- Ментори могу да буду само они који су прошли кроз период инкубације предузећа које је покренуло пословни подухват и прошло три године најрањивијег дела управљања пословањем. Осим ментора, на располагању ће им бити консултанти и предузетници из Суботице, Новог Сада, Београда, али и из земаља окружења. Суштина је да се спречи одлив пословних подухвата из нашег града ка другим центрима. Ако гледамо нашу државу, то је превасходно Нови Сад, а ако посматрамо друге државе онда су то Мађарска и Хрватска. Наш циљ је да овде створимо услове, да им дамо подршку у прединкубационом периоду, приликом генерисања и евалуације идеје, те развоја подухвата - поручио је декан Економског факултета.

12102_2.jpg 

Након потписивања уговора, који су данас у Влади Србије потписали министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, помоћница градоначелника Суботице Загорка Панић и декан Економског факултета др Александар Грубор, Министарство за иновације и технолошки развој има рок од осам дана да изврши трансфер средстава, након чега би у што краћем року требало да буде расписана јавна набавка. Све три фазе пројекта требало би да буду реализоване до краја године, када ће Суботица добити Регионални иновациони стартап центар.