Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Отворен 25. Међународни фестивал позоришта за децу

16.09.2018.

Доделом награда за животно дело „Мали принц“ Поп Душану Ђурђеву и Вјеславу Хејноу, вечерас је у Суботици отворен јубиларни 25. Међународни фестивал позоришта за децу, један од најпрестижнијих позоришних фестивала за децу на свету.

 12105_1.jpg

Поздрављајући окупљене госте у суботичком Дечијем позоришту, градоначелник Суботице Богдан Лабан је рекао да ће овај град до 21. септембра бити центар позоришне уметности за децу у овом делу Европе.

– Пред нама је двадесет и пето, јубиларно издање једног од најзначајнијих позоришних фестивала за децу који је својом јасном визијом развоја утицао на кретања и развој савременог светског луткарског позоришта у целини – истакао је градоначелник Лабан.

У овом периоду, додао је, Суботица ће бити престоница луткарства и дечије среће и задовољства.

– 'Живот нам враћа оно што другима дајемо', речи су Иве Андрића. И зато Међународни фестивал позоришта за децу има вредност са неограниченим временом трајања. Све око њега је пролазно, а Фестивал траје“ – нагласио је Богдан Лабан.

Он је подвукао да Фестивал заслужује подршку и локалне самоуправе, и Аутономне покрајине Војводине и Републике Србије, и изразио уверење да ће Фестивал и ове године послати позитивну поруку из Суботице и наше земље.

Специјалан програм у оквиру обележавања јубилеја Фестивала биће посвећен кинеском позоришту за децу и у оквиру кога ће бити изведене представе Кинеског националног позоришта за децу из Пекинга и Позоришне академије из Шангаја.

Обраћајући се присутнима, саветник за културу у Амбасади Кине у Београду, Шу Хонг (Xu Hong),  оценио је да су односи две земље пријатељски, не само у политици, већ и у економији и култури.

12105_3.jpg

– Кинеско позориште за децу биће представљено кроз драмске и луткарске представе, демонстрацијом вештине мајстора позоришта са Далеког истока. Кроз спој древних техника и савременог стваралаштва упознаћете приче које вековима разоноде и едукују децу и одрасле и представљају срж кинеске културе и филозофије – рекао је Хонг.

Он је позвао све посетиоце да у Галерији Отвореног универзитета посете веома занимљиву изложбу „Живописне сенке и лутке“ Музеја кинеског позоришта сенки из Ченгдуа, највеће светске ризнице ове врсте позоришног стваралаштва, која је отворена данас поподне.

У оквиру церемоније отварања, Награду за животно дело „Мали принц”, коју Фестивал додељује за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу, примили су Поп Душан Ђурђев, наш познати писац за децу и младе и дугогодишњи директор Змајевих дечјих игара, и Вјеслав Хејно, цењени пољски професор позоришне уметности, глумац, редитељ, педагог и публициста. Награде им је уручио градоначелник Богдан Лабан.

На свечаном отварању Фестивала наступио је Дечији црквени хор „Свети Роман Мелод“ који је отпевао фестивалску химну „Пустите децу нек‘ расту” (текст: Миливоје Мркић, музика: Арсен Дедић).  Својим наступом програм је обогатио и ОКУД „Младост“, Суботица, као и Музичка школа - Суботица, одсек етно певање.

Након церемоније отварања Такмичарски програм отворила је пољска представа „Тиха“ Позоришта за децу Јан Дорман (Бедзин), по оригиналном тексту Mалине Prześluge, инспирисана словенском митологијом.

Међународни фестивал позоришта за децу у Суботици траје до 21. септембра, а представиће у оквиру свог јубиларног издања у такмичарском програму маштовите и узбудљиве представе за децу из целог света – њих 14 из 12 земаља.

12105_2.jpg