Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Вести

Обележен Дан европске сарадње

15.09.2018.

Члан Градског већа града Суботице, Акош Ујхељи, састао се данас, испред ресторана „Абрахам“, на Палићу, са представницима бициклистичке туре Закањсек (Мађарска) - Ашотхалом (Мађарска) - Палић (Србија). Састанак је уприличен поводом овогодишње прославе Дана европске сарадње (21. септембар) у оквиру „Опти бајк“ пројекта који се финансира кроз Интеррег-ИПА програм прекограничне сарадње Мађарска-Србија. Састанку су присуствовали пројектни менаџер Заједничког секретаријата Интеррег-ИПА програма Агнеш Добротка, партнери из Томпе и Ашотхалома и финансијски асистент на пројекту, Андреа Кикић.

 12106_1.jpg

Ујхељи је, обраћајући се медијима, изјавио да је поносан на пројекат „Опти бајк“ путем којег је организована данашња бициклистичкa турa.

12106_2.jpg

– Укупан буџет 'Опти бајк' пројекта износи 2,5 милиона евра, од чега је 85 одсто средстава обезбедила Европска унија, а преосталих 15 одсто локалне самоуправе. Захваљујући овом пројекту, током наредне године ћемо изградити бициклистичке стазе у дужини од осам километара, а изградићемо и пројектну документацију за нових 30 километара бициклистичких стаза. Партнери на овом пројекту су нам места Ашотхалом и Томпа, из Мађарске. До краја године расписујемо јавну набавку, а следеће године кренућемo у реализацију пројекта – истакао је Акош Ујхељи.

Агнеш Добротка је изразила задовољство што је учествовала на бициклистичкој тури, дугој око 17 километара, која је организована путем пројекта „Опти бајк“, а коју заједнички реализују локална самоуправа општине Ашотхалома, као први партнер, Град Суботица као водећи партнер и самоуправа Града Томпе, као други партнер.

12106_3.jpg

– Ова тура је трећи део серије манифестација поводом Дана европске сарадње и она  показује проширивање капацитета преласка граница и повезаних саобраћајница у пограничном региону Мађарске и Србије, указујући на важност развоја тих капацитета и унапређења одрживог саобраћаја. Циљ пројекта је да се изградњом нових бициклистичких стаза олакша и убрза саобраћај возила и бициклиста у регији. Бициклистичка стаза ће у Мађарској повезати Ашотхалом и Томпу, а у Србији Град Суботицу, и насеља Бачки Винограде и Келебију – казала је Агнеш Добротка.

12106_4.jpg