Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Реконструисане трафостанице „Суботица 2“ и „Суботица 1“

20.09.2018.

Електропривреда Србије је у реконструкцију две високонапонске трафостанице у Суботици уложила укупно три милиона евра, изјавио је в.д. директора ЕПС-а Милорад Грчић који је данас, заједно са сарадницима и начелником Севернобачког управног округа Драгим Вучковићем, обишао реконструисане трафостанице „Суботица 2“ и „Суботица 1“. Модернизоване трафостанице обезбедиће грађанима и привреди боље снабдевање струјом.

 12119_1.jpg

Грчић је, обраћајући се медијима, нагласио да је реконструкција ових трафостаница веома значајна за даљи индустријски развој Суботице и долазак нових инвеститора.

– Град Суботица је један од најважнијих градова и региона и најбитнијих индустријских центара у северном делу Србије. За сваки индустријски развој  неопходно је обезбедити инфраструктуру, а део тога је и напајање струјом истакао – је Грчић.

Подсетио је да је трафостаница „Суботица 1“ најстарија трафостаница у том делу Србије, изграђена 1959. године.

– Веровали или не, до реконструкције је само поправљана и били су решавани тренутни кварови. Први пут после 59 година ова трафостаница је у потпуности реконструисана и модернизована, са повећаним капацитетом. На тај начин су обезбеђени услови да нови инвеститори могу да граде нове фабрике – навео је Грчић, и додао да је трафостаница „Суботица 2“ изграђена 1976. године, да јој је реконструкцијом повећан капацитет, а модернизацијом створени услови за прикључење нових корисника.

Према његовим речима, сада је све дигитализовано и на даљинском управљању, тако да у случају пракида струје може брзо да се реагује.

– Суботицу, иначе, по питању напајања струјом од свих градова разликује то што има двосмерно напајање, што значи стабилно. Ако се из једног правца нешто лоше деси истог момента се преусмери из другог и успостави мрежа, а Суботица има напајање са чак четири стране – подвукао је Грчић.

Он је честитао градским властима Суботице истичући да су веома експедитивни када је у питању неопходна папирологија за реализацију пројекта.

Уз констатацију да по том питању Суботица и Чачак предњаче у односу на друге градове у Србији, напоменуо је да има много трафостаница за реконструкцију у Србији и да је много урађено претходних година, али да се деценијама уназад скоро ништа није радило осим хитних поправки.

– Богу хвала, у данашње време Србија захваљујући политици Александра Вучића доживљава економски и привредни просперитет, а да би се наставио неопходно је обезбедити инфраструктуру, где су две основне ствари: путеви и напајање електричном енергијом. Наш задатак је да обезбедимо напајање струјом у сваком граду, насељу и месној заједници, у зависности од нивоа потреба – казао је Грчић.

Драги Вучковић је захвалио Грчићу на посети и нагласио да је то прва посета директора тог предузећа после више деценија.

– Дугујемо велику захвалност за ову инвестицију у трафостанице 'Суботица' 1 и 2 и што је она била од приоритетног значаја за ЕПС – рекао је Вучковић.

Суботица је, навео је, проширила енергетске капацитете и обезбедила себи будућност по питању напајања струјом, а стабилно снабдевање ће посебно осетити потрошачи насеља Александрово и Нови Жедник, али и цео јужни, југоисточни и југозападни део Суботице.

– Када преговарате са инвеститорима, врло их занима какав је инфраструктурни амбијент и снабдевање струјом. Суботица има будућност и захвални смо Влади Србије и ЕПС-у – истакао је Вучковић.