Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

У Бачкој Тополи отворена Фудбалска академија ТСЦ

27.09.2018.

Премијер Мађарске Виктор Орбан и председник бачкотополског Фудбалског клуба ТСЦ, Јанош Жембери, данас су, у Бачкој Тополи, отворили Фудбалску академију ТСЦ. Церемонији отварања присуствовали су и амбасадор Мађарске у Србији, Атила Пинтер, главни конзул Мађарске Јанош Бабић, председник Скупштине АП Војводине, Иштвана Пастор, градоначелник Суботице Богдан Лабан и делегације фудбалских савеза Мађарске и Србије.

12142_1.jpg 

Премијер Орбан је, обраћајући се присутнима, изјавио да су спорт, односно фудбал, заједнички језик целе средње Европе и да је природно да спаја људе, посебно Србе и Мађаре.

- То је нешто што је природно, али није уобичајено, а посебно је значајно јер имамо иза себе деценије када је било много тога што нас је раздвајало. Данас дувају другачији ветрови, данас сарађујемо и здружено наступамо - истакао је Орбан.

У Европи, подвукао је, не пролазе они који су за раздор већ они који су за заједништво.

- Срби и Мађари сарађују у политици, култури и спорту. Желим да се захвалим председнику Србије Вучићу на подршци у томе. Између мађарских и српских спортиста нема потешкоћа у споразумевању, јер су обе нације спортске. И убудуће желим много успеха нашим пријатељима Србима - рекао је Орбан.

Како је навео, Бачка Топола изабрана је за изградњу Фудбалске академије на предлог првог човека ТСЦ-а Јаноша Жемберија.

- За озбиљне ствари потребне су две стране, људи који су храбри, сарађују, имају велику иновацију. Ово је само почетак, јер нас чека изградња многих спортских објеката и спортски развој хиљаде и хиљаде деце. У Србији живи много Мађара и логично је да смо заинтересовани за њихов развој, посебно што је млађа генерација привржена Србији. А, они који су мојих година сећају се Србије из осамдесетих кад је она била слободнија и развијенија и људи су живели срећнији овде – подсетио је Орбан.

12142_2.jpg 

Он је поручио да је сигуран да ће Србија поново бити на врху, јер је онај који је једном достигао врх способан да то понови.

Према његовим речима, најбитнија су деца, јер, како је навео, ако има деце, има и будућности.

- Ако су деца јака и способна, таква ће бити и будућност. А спорт је најбољи начин за то, фудбал посебно, јер тражи идеју и физичку снагу. А најталентованији могу постати и светски познати. Спорт нас учи двема најважнијим стварима у животу - поштено победити и уздигнуте главе губити. Драги млади, користите ове терене у здрављу, оно што смо вам изградили, будите поштени и јаки. И кад дође време не заборавите да вратите домовини оно што је урадила за вас. Учините великим Србију и Мађарску - закључио је Орбан.

Јанош Жембери је, између осталог, казао да Бачка Топола, Војводина и Србија имају нови, велелепни комплекс посвећен фудбалу на који, како је рекао, можемо да будемо поносни.

- Истовремено, дугујемо велику захвалност Мађарској која је препознала нашу идеју и намеру да помогнемо унапређењу фудбала у региону – истакао је Жембери и додао да Фудбалска академија ТСЦ има велики значај за фудбал овог краја, али да је веома важна и за целокупни напредак Бачке Тополе.

Фудбалска академија у Бачкој Тополи развија се захваљујући донацији Фудбалског савеза Мађарске, у почетном износу од 9,5 милиона евра.

Фудбалска академија ТСЦ у свом саставу има главну зграду са свим неопходним садржајима за смештај и рад са младим фудбалерима и четири фудбалска терена. Пројекат обухвата и изградњу централног терена на месту старог стадиона у Бачкој Тополи.

 12142_3.jpg