Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Уручени уговори о стипендирању дефицитарних занатских занимања

02.10.2018.

Секретар Секретаријата за друштвене делатности, Јасмина Стевановић, уручила је данас, у Плавој сали Градске куће, уговоре о стипендирању ученицима дефицитарних занатских занимања. Стипендије је добио тридесет и један ђак првих разреда који су одлучили да упишу неки од трогодишњих образовних профила у једној од три средње школе, Техничкој школи „Иван Сарић“, Политехничкој и Хемијско-технолошкој школи.

 12153_1.jpg

– Град Суботица трећу годину заредом расписује конкурс за доделу стипендија за ученике првих разреда средњих школа дефицитарних занимања техничке струке. Доделили смо укупно 31 стипендију, које ће бити исплаћене у 10 једнаких месечних рата, и у ту сврху издвојили смо из буџета града близу 900.000 динара. Ово за вас треба да представља само мотив више и подстрек да упишете нека од занимања без којих се не може замислити развој града а помало су неоправдано бачена у запећак. Локална самоуправа на овај начин показује бригу и за ваш развој али и за развој занатских занимања, јер сматрамо да су занати од непроцењивог значаја за развој привреде и индустрије, и да је изузетно важна сарадња привреде и школа, посебно за занимања трогодишњег смера. То показује и увођење дуалног образовања – нагласила је Јасмина Стевановић.

Нису само стипендије, додала је, начин да се покаже брига за развој и неговање занатских занимања.

– Постоји читав низ начина као што су додела признања ученицима који постижу резултате на такмичењима у занатским занимањима. У том смислу, Суботица је једна од ретких локалних самоуправа које подржавају занатска занимања – истакла је Јасмина Стевановић.

Стипендију могу остварити ученици првог разреда средње школе дефицитарних занатских занимања техничке струке, трећег степена стручне спреме, под условом да су држављани Републике Србије и да прву годину средње школе уписују као редовни ученици.

12153_2.jpg