Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Суботица домаћин Међународне конференције о настави физике и сродних наука

05.10.2018.

Прва Међународна конференција о настави физике и сродних наука, која ће трајати  до 7. октобра, свечано је отворена данас у Великој већници Градске куће. Овај међународни скуп физичара окупио је 130 наставника и професора из Бугарске, Македоније, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине, Чешке, Румуније, Мађарске и Србије.

12160_1.jpg 

Уз захвaлност граду Суботици и градоначелнику Богдану Лабану на помоћи у организацији прве Међународне конференције о настави физике и сродних наука председник Друштва физичара Србије проф. др Иван Дојчиновић истакао је значај одржавања оваквих скупова.  

- Oвакве Конференције су од великог  значаја  за прекограничну сарадњу и остваривање заједничких пројеката. Постоји жеља да се у ширем региону састану наставници и професори како би  сагледали заједничке проблеме и са конкретним предлозима изашли пред оне који одлучују  – рекао је Иван Дојчиновић.

Присутне и све оне који ће својим учешћем допринети успешности Међународне конференције о настави физике и сродних наука поздравио је и пожелео добродошлицу градоначелник Суботице Богдан Лабан.

- Овај изузетно важан научни скуп представља добру прилику да се промовишу дух знања, упорност, марљив рад, посвећеност и истрајност. Вредности без којих нема великих резултата. Принципи без којих нема узајамног поштовања, нити великих успеха – нагласио је Лабан.

12160_2.jpg

Полазећи од чињенице да је размена научних знања важна тачка повезивања, Град Суботица је, као суорганизатор, с великом пажњом, приступио одржавању овог еминентног скупа.

- Сматрали смо да је важно истаћи значај науке за Суботицу, Србију и цело друштво. То је значајно када се зна да председник Србије и Владa Србије посебну пажњу поклањају развоју образовања и науке. Посебно ме радује што видим да се велики број деце интересује за науку. Око 1.000 ђака основних школа и деце из вртића који ће посетити интерактивну изложбу 'Може ли бити другачије' представљају гаранцију да Србију чека добра будућност – оценио је Лабан.

Планирано је да у наредна два дана програм Конференције обухвати предавања из актуелних области физике; предавања везана за разне аспекте методике наставе физике у основним, средњим школама и факултетима; стручне радове, који ће бити презентовани у постер секцији као и изложбу књига и наставних средстава.