Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Мобилни саобраћајни полигон за основце од првог до четвртог разреда

09.10.2018.

Савет за безбедност саобраћаја града Суботице и Асоцијацијa за безбедност саобраћаја из Београда, ове године организовали су мобилни саобраћајни полигон за децу узраста од првог до четвртог разреда свих основних школа на територији нашег града. Акција је почела јуче, у Основној школи „Јован Микић“, данас се одржава у „Соњи Маринковић“, а у преосталим, планом предвиђеним основним школама реализоваће се до 22. октобра 2018. године.

 12162_1.jpg

Циљ ове  едукативне акције јесте да се најмлађи учесници у саобраћају упознају са основама правилног понашања и учествовања у саобраћају, али на практичан начин, у контролисаним условима и на ситуацијама које су препознате као најризичније у којима страдају деца (неправилан прелазак преко пешачког прелаза, прелазак пута ван пешачког прелаза, излазак на пут иза аутобуса или другог возила, истрчавање на пут за лоптом).

Један од начина превенције смањења смртности деце у саобраћају јесте едукација деце о основним правилима саобраћаја, на практичан начин, као и едукација родитеља, како теоријска тако и практична о значају употребе заштитних дечијих седишта у путничким возилима. Суботичка локална самоуправа ће, током 2018. и 2019. године, путем Савета за безбедност саобраћаја Града Суботице предузети активне мере у циљу повећања безбедности саобраћаја свих учесника у саобраћају, а посебна пажња ће се посветити деци и младима.

До краја године, Град Суботица ће у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја да спроведе кампању у којој ће се извршити едукација 40 родитеља о правилној употреби заштитног дечјег седишта.

На основу анализа страдања деце у саобраћајним незгодама на територији града Суботице у периоду од 2001. године до 2016. године може се закључити да се деца у саобраћају најчешће јављају у својству пешака и да је, с обзиром на ту чињеницу, у овом  периоду смртност деце и највећа када говоримо о саобраћајним незгодама у којима страдају деца (чак у 50 одсто случајева).

У периоду од 2001. до 2016. године у Суботици је укупно страдало 462 детета. Од тог броја, осморо деце је погинуло, 102 детета задобило је тешке телесне повреде, а 352 детета лакше телесне повреде. Од осморо погинуле деце, четири детета страдала су у својству пешака, три у својству путника у путничком возилу, а једно у својству возача бицикла.

Национална стратегија за безбедност саобраћаја дефинисала је циљ да до 2020. године нема погинуле деце у саобраћају. Овај циљ је преузела и локална стратегија безбедности саобраћаја, па је локална самоуправа, у складу са тим, преузела на себе одговорност да спроведе одговарајуће мере како би тај циљ био испуњен.

12162_2.jpg

Мобилни полигон - распоред едукација.