Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Манифестације

Рекордан број учесника у „Ноћи истраживача“

29.09.2018.

Овогодишња „Ноћ истраживача“ окупила је рекордан број учесника у Суботици. Ова манифестација, одржана под мотом „Истражуј кроз ноћ, у знању је моћ“, окупила је 180 учесника из основних и средњих школа, као и високообразовних установа.

12164_1.jpg 

Чланица Градског већа задужена за област образовања, Наташа Алексић, изразила је задовољство што су се ове године манифестацији прикључиле  културне установе.

- Културе је било пре нас, а биће је и после нас. Од изузетног значаја је да се деца упознају са нашом традицијом, размене сопствена искуства и прошире своје знање, како из науке тако и из културе, и развију позитиван однос према ове две области – истакла је Наташа Алексић.

Европска „Ноћ истраживача“ први пут је повезала науку и културу. Била је то прилика да се присутни упознају са радом Градског музеја, чија су врата била „отворена“ у току трајања манифестације, као и да погледају неколико традиционалних народних ношњи, које су представили чланови ОКУД „Младост“.

Координатор „Ноћи истраживача“ у Суботици др Златко Човић објашњава да су организатори у почетку имали недоумицу како да повежу културу и науку, а да су онда увидели да је у питању интердисциплинарни приступ.

- Мислим да су урадили заиста одличан посао и да су на прави начин показали нашој заједници да се са науком увек можемо бавити, што и јесте циљ ове манифестације - нагласио је др Човић.

Европска Ноћ истраживача у Србији финансирана је из програма „ХОРИЗОН 2020“ који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма Марија Склодовска-Кири.

Сва научна дешавања ове године реализована су кроз три пројекта у следећим градовима: Београд, Нови Сад, Ниш, Крагујевац, Уб, Ужице, Свилајнац, Ћуприја, Јагодина, Смедерево, Рановац, Чачак, Лесковац, Нови Пазар, Књажевац, Деспотовац, Крушевац, Трстеник, Неготин, Суботица, Зрењанин, Инђија, Кикинда, Шабац, Бечеј, Зајечар.