Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележен Дан ослобођења Суботице у Другом светском рату

10.10.2018.

Свечаном седницом Скупштине града и полагањем венаца на споменике жртвама фашизма данас је обележена седамдесет четврта годишњица ослобођења Суботице у Другом светском рату. Венце на Споменик жртвама фашизма, на Тргу жртава фашизма, положиле су бројне делегације. У име грађана Суботице, локалне самоуправе и Градског одбора СУБНОР-а, венац је положила делегација коју је предводио заменик председника Скупштине града, Вељко Војнић, а у име Севернобачког управног округа делегација коју је предводио начелник Округа, Драги Вучковић.

 12170_1.jpg

Председник Скупштине града Суботице Тивадар Бунфорд је, на свечаности у Великој већници Градске куће, рекао да се у знак сећања и одавања дубоког поштовања борцима, пожртвованом становништву и невиним жртвама режима сваке године окупљамо и обележавамо овај дан свечаном седницом, полагањем венаца на споменике жртвама фашизма са намером да пошаљемо поруку о свести, обавезности и битности минулих догађаја који су нас довели до капије слободе.

Како се историја не би поновила, навео је, поштујемо прошлост, али и на њеним грешкама градимо будућност, негујући хармоничне међунационалне односе и поштујући права грађана различитих националних припадности.

 12170_2.jpg

– Наша околина и друштво временом је сазрело и створило темеље за праве вредности. У људе се полако уградио осећај заједништва, међусобног поштовања, потребе за миром, складом и заједницом која ствара основ за развој. Мржња, завист, нетрпељивост и непоштовање знатно су мање изражене него раније, човек се развија, свестан потребе за повећањем квалитета живота, моралним осећајем за правим смерницама и истински добрим вредностима. Управо ће развој ове свести довести до среће, љубави, међусобног поштовања и уважавања, а самим тим и до окончања ратова, невоља и страдања – истакао је Тивадар Бунфорд.

Председник Градског одбора СУБНОР Суботица, Максим Бакрач, рекао је да приликом оваквих свечаности морамо да се подсетимо на 10. октобар, најзначајнији датум у историји нашег града, када су јединице Народноослободилачке војске Југославије и припадници Првог суботичког партизанског одреда,  у садејству са јединицама Црвене армије, сломили отпор непријатеља и тако дуго очекивану слободу донели Суботици и њеним грађанима.

– Зато смо дужни да негујемо посебне успомене на, пре свега, славног команданта Првог суботичког партизанског одреда, врхунског спортисту и хероја Јована Микића Спартака који је за ослобођење свог родног града положио свој млади живот – казао је Бакрач.

По ослобођењу града, додао је, Суботица је дала више од 2.000 младића и девојака у редове VIII ВУБ од којих је 586 погинуло, а њих више од 1.000 кућама вратило као ратни војни инвалиди.

Председник покрајинског одбора СУБНОР-а и потпредседник СУБНОР-а Србије, Светомир Атанацковић, рекао је да је наша обавеза да се сећамо свих оних који су своје животе дали за данашњу слободу.

– Нико нема право да минимизира или умањи народноослободилачку борбу и антифашизам, који је опредељење наших потомака, наше деце, који морају да знају ко су и ко су им били преци – поручио је Атанацковић.

12170_4.jpg 

Поводом 70. годишњице од формирања СУБНОР-а, Савез удружења бораца народноослободилачког рата Србије и Покрајински одбор СУБНОР АП Војводине додељују повеље за изузетан допринос раду, афирмацији и унапређењу СУБНОР. На данашњој свечаној седници повеље су додељене градоначелнику Суботице Богдану Лабану, председнику Скупштине града Тивадару Бунфорду, амбасадама Русије и Украјине, председнику Градског одбора СУБНОР Суботица, Максиму Бакрачу, и директору Регионалне привредне коморе Севернобачког управног округа, Слободану Војиновићу.

Обраћајући се присутнима на комеморативном скупу код Споменика жртвама фашизма, Вељко Војнић је, између осталог, рекао да је 10. октобра 1944. године Суботица славно ослобођена не само од фашистичке чизме него и од погубне идеологије која је започела највећу трагедију 20. века – Други светски рат.

 12170_3.jpg

- Не смемо да заборавимо да су војне операције, попут оне вођене за ослобођење града Суботице, биле први кораци у успостављању новог цивилизацијског поретка у којем данас слободно живимо у радимо – подвукао је Вељко Војнић.

Венци су положени и на спомен-комплекс палим црвеноармејцима – војницима Трећег Украјинског фронта, на Православном гробљу у Дудовој шуми. У име града Суботице венац је положила делегација коју је предводио Вељко Војнић.