Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обука за школе учеснице пројекта „Прекогранична интеркултурална сарадња“

12.10.2018.

У оквиру пројекта „Прекогранична интеркултурална сарадња образовних институција Републике Србије и Републике Хрватске“, који Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Министарство знаности и образовања Републике Хрватске спроводе заједно са Нансен дијалог центром Србија и Нансен дијалог центром Осијек, у Гимназији „Светозар Марковић“ отворена је обука планирана за школе учеснице у пројекту која се у тој школи одржава од 12. до 14. октобра 2018. године.

 12175_1.jpg

Циљ пројекта је развијање интеркултуралне сарадње, међусобног поштовања и уважавања, толеранције у интеркултуралним срединама и превенција насиља, а школе учеснице су ОШ „Јулија Бенешића“ (Илок), ОШ „Матија Губец“ (Таванкут), Гимназија „Светозар Марковић“ (Суботица) и Прва средња школа (Бели Манастир).

Секретар Секретаријата за друштвене делатности Градске управе града Суботице Јасмина Стевановић изјавила је, тим поводом, да је наша обавеза, као одговорне локалне самоуправе, да пратимо и подржимо све напоре Министарства да школе и са образовног и са васпитног аспекта утичу на спречавање насиља, разумевање једних према другима и развијање одговорности и према вршњацима, и према друштву.

– У том смислу, интеркултуралној сарадњи претходи интеркултурално васпитање, које се не може остварити уколико немамо свест о сопственом идентитету. Управо свест о значењу властите културе дозвољава нам да препознамо различитости. Зато ћу бити слободна да кажем да ћемо, као локална самоуправа, подржати све идеје и акције у којима ћемо васпитати и образовати нашу децу да развијају свој национални и културни идентитет, јер свест о властитом идентитету даје нам и јача способност да имамо добру перцепцију стварности, прихватимо најпре себе, а потом прихватимо и друге – нагласила је Јасмина Стевановић

Присутнима се обратио и начелник Школске управе Сомбор, Борислав Станичков, који је истакао да је за нас изузетно битна и драгоцена прекогранична сарадња, као и сусрети и искуства, у нашим настојањима да се прикључимо Европској унији.

– Не треба посебно наглашавати колико ово има одјека код наших професора и ученика, а теме које су актуелне код нас актуелне су и у Републици Хрватској.  Можемо да кажемо да је Школска управа Сомбор, управа која покрива школе у којима се настава одвија на пет језика. Поред тога, имамо и наставу на два говора и по томе смо јединствени у Републици Србији. Имамо и срећу и да градске власти у Суботици и Сомбору пуно улажу у образовање и  просвету и због тога је ова сарадња нама драгоцена и добит за наредне активности – рекао је Станичков.

У оквиру пројекта већ су реализоване активности које подразумевају консултативне састанке, округле столове, семинаре за школе учеснице. Циљ ових активности јесте размена искуства и примера добре праксе у области превенције насиља, успостављања интеркултуралног дијалога, развијања вештина медијације и успостављања дијалога.

12175_2.jpg

Програм рада: