Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележена 150. годишњица Музичке школе

18.10.2018.

Музичка школа Суботица вечерас је, концертом у Синагоги на коме су наступили њени некадашњи ученици – Рита Кинка (клавир), Лаура Леваи Аксин (флаута), Саша Штулић (тенор) и сестре Ноеми и Енике Герег (клавирски дуо) – прославила 150. годишњицу постојања и рада. На централној свечаности обележавања јубилеја присутнима у Синагоги обратили су се потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине ‒ националне заједнице Михаљ Њилаш, градоначелник Суботице Богдан Лабан, председник Скупштине града Тивадар Бунфорд и директор Музичке школе у Суботици, Драгана Николић.

12181_1.jpg 

Михаљ Њилаш је подвукао да су Музичку школу у Суботици њен посвећен рад и многи успеси довели до тога да се она универзално препознаје као један од кључних чинилаца традиционално богатог културног живота Суботице.

12181_2.jpg

– Развијена концертна делатност, наставници посвећени педагошком раду и успеси ученика на такмичењима, с једне стране, као и богата прошлост и дуга традиција, с друге стране, залог су да ће Музичка школа у Суботици наставити да негује талентоване генерације, како је то и до данас чинила – рекао је, између осталог, Михаљ Њилаш.

Градоначелник Богдан Лабан је рекао да постоје догађаји који остављају траг, белег у времену и неизбрисив су део историје једног града, да је велико задовољство рећи да је данашњи јубилеј управо такав догађаj и да је прича о Музичкој школи почела пре 150 година.

– Свих ових година и све ово време одрастања, стасавања, сазревања једне установе обележила је мудрост и способност да се препознају најбољи правци развоја школе. Ово је јубилеј који је од изузетног значаја не само за школу и град Суботицу него и за државу Србију и  регион. Музичка школа је институција која пружа изузетан и трајан допринос развоју града, и овом приликом желим да изразим захвалност јер су учесници свих важних градских манифестација, али и многих реномираних манифестација које промовишу град у земљи и иностранству – истакао је Богдан Лабан.

12181_3.jpg

Улагање у образовне установе један је од приоритета суботичке локалне самоуправе, подсетио је градоначелник и додао да је веома задовољан због чињенице да је један велики друштвени пројекат, покренут пре неколико година из Републике, а уз велику подршку покрајинске Владе, који се односи на обнову образовних, здравствених и социјалних установа, на најбољи могући начин спроводи и на локалном нивоу и да тај пројекат у многим градовима, а у Суботици поготово, даје резултате.

– Претходних неколико година унапредили смо функционисање образовних установа кроз унапређење услова рада и квалитета образовно-васпитног процеса. Трудимо се да услови у којима образовне установе раде буду на високом нивоу. И протекле године помогли смо да се у Музичкој школи побољшају услови у којима се деца школују јер је у заједничком интересу свих нас да амбијент једне овакве школе буде достојан њеног реномеа – нагласио је градоначелник Лабан.

Тивадар Бунфорд је, поред осталог, казао да је поносан што се јубилеј Музичке школе обележава у суботичкој Синагоги која је, како је навео, ове године засјала пуним сјајем, као исполиран и до савршенства избрушен драгуљ материјалне и духовне културе.

12181_4.jpg 

– Вечерас ћемо имати част да чујемо ученике Музичке школе који су израсли у познате и признате уметнике, а сав свој напор и труд уложили су у сопствени развој и напредак, поносни што су потекли управо из Музичке школе у Суботици. Желим да се захвалим ђацима, професорима и директорици те школе, јер константно учествују у културном животу града Суботице, истичући задовољство што могу да буду  део сваког, за град битног дешавања. Управо из ових разлога полажем наду у даљу успешну сарадњу – рекао је Тивадар Бунфорд. 

Уз захвалност свима који су дали допринос обележавању 150. годишњице постојања и рада Музичке школе, Драгана Николић је рекла да ће 2018. година и даље бити у знаку великог јубилеја који ће се обележити низом концерата, вечерима камерне музике и наступима ученика и матураната.

12181_5.jpg

Музичка школа у Суботици, основана 1868. године, савремена је и једна од најбољих образовних установа у земљи. Уз Прву српску музичку школу „Стеван Мокрањац“ у Београду, Музичка школа у Суботици сматра се најстаријом на овим просторима. Из ње су до сада изашли бројни врхунски музичари.  По много чему је јединствена, па и по томе што је једина музичка школа у земљи која има наставу на српском и мађарском језику.