Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Положен камен темељац за Мађарски културни центар на Палићу

27.10.2018.

На Палићу је данас положен камен темељац за Мађарски културни центар. Објекат се гради у Бохињској улици, простираће се на око 800 квадратних метара и део је пројекта „Colourful Cooperation“ („Разнобојна сарадња“) вредног 3,7 милиона евра који се реализује у оквиру европског Интеррег-ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија. У оквиру истог пројекта гради се и Српски културни центар у Морахалому. Радови су у завршној фази и отварање објекта очекује се почетком наредне године.

12195_1.jpg 

Подсекретар у Секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Војновић рекао је, обраћајући се присутнима, да реализација овог пројекта даје снажан подстицај развијању укупних културних веза између српског и мађарског народа и да успешна реализација и постигнути резултати оправдавају добре локалне иницијативе које имају за циљ да умање периферност овог пограничног подручја.

Како је подсекретар навео, несумњиви значај огледа се, поред осталог, у омогућавању додатног активирања привредних и туристичких потенцијала овог подручја у циљу креирања бољег пословног окружења за инвестиционе пројекте и стварање бољих услова за живот грађана.

 12195_2.jpg

- Град Суботица и Палић, поред тога, добијају још један простор за учвршћивање нашег међусобног поверења на регионалном нивоу, што чини важну претпоставку и за друге активности које нас у наредном периоду очекују – закључио је Војновић.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан истакао је да је полагање камена темељца за изградњу Мађарског културног центра важан догађај како за град Суботицу и Палић, тако и за Србију, Мађарску, али и цео регион, и да ће овај објекат у будућности представљати тачку сусретања, центар сарадње наша два града, наших народа, наших држава.

 12195_3.jpg

– Вековима влада мишљење да граница значи поделу. Следећи политике наших влада, председника Вучића, и премијера Орбана, ми у Суботици на то гледамо другачије. Уместо да граници допустимо да нас подели, ми градимо мостове који нас повезују. Јер имамо много заједничког. Заједничку визију, заједнички циљ. Прекограничну културу, прекограничну економију и  прекогранични дух блиске сарадње – нагласио је градоначелник Лабан.

Градњом Мађарског културног центра, додао је, ми јасно стављамо до знања да наша два народа у будућности желе унапређење свих врста односа, заједничке економске подухвате, размену културних пројеката, размену знања, бољи живот за нове генерације.

Заменица градоначелника и одговорни менаџер пројекта „Разнобојна сарадња“ Тимеа Хорват сматра да је реализација овог пројекта веома значајна јер ће се прекогранична сарадња између српског и мађарског народа одвијати на вишем културном нивоу.

 12195_4.jpg

- Упознајући се, створићемо шансу да више научимо о својој култури, уметницима, историји... Мислим да смо, самим тим, изградили један мост који ће приближити и у економском, и у туристичком, и у културном смислу народе с обе стране границе – оценила је Тимеа Хорват.

Градња објеката са српске и мађарске стране један је од пет Интеррег-ИПА пројеката из програма прекограничне сарадње Мађарске и Србије за период 2014-2020. Објекат који се гради у Бохињској улици вредан је 77 милиона динара, а биће завршен на лето 2019. године.

Поред оснивања Српског културног центра у Морахалому и Мађарског на Палићу, циљеви пројекта „Разнобојна сарадња” су и развој свеобухватне културне стратегије за цео мађарско-српски погранични регион, покретање онлајн центра за информације и вести на српском и мађарском језику и интегрисање Новог Сада, будуће европске престонице културе и окружних региона, у културни и туристички живот српско-мађарског пограничног региона.

12195_5.jpg