Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележена стогодишњица од завршетка Великог рата

03.11.2018.

Свечана академија поводом обележавања стогодишњице од завршетка Великог рата и присаједињења Војводине Краљевини Србији одржана је вечерас у Великој већници Градске куће. Aкадемијом под слоганом „Србија је вечна док су јој деца верна“, која је отворена химном Републике Србије „Боже правде“ у извођењу „Србских православних појаца“, одата је почаст славним српским војсковођама и свим херојима и хероинама који су дали живот за Србију.

12206_1.jpg 

Обраћајући се присутнима у препуној Великој већници, градоначелник Суботице Богдан Лабан навео је да је Велики рат народа један од најзначајнијих догађаја у српској историји, да је у њему Србија слободу платила животима близу 1.300.000 својих жртава, што је чинило трећину од целокупног становништва.  

– Најмање што данас можемо је да ове стравичне чињенице не заборавимо; да хероји и хероине Великог рата не буду само у читанкама него и у срцима нашим, и наших потомака. Јер да није било њих, ни ми данас не бисмо били. Снага њиховог дела није потпуна ако не допре до свести младих генерација; да окренути будућности не забораве оно што им је остављено, а плаћено је животима. Наша је дужност и обавеза не само да сачувамо сећање на победу у Великом рату, него да из њега извучемо поуке колико је слобода која нам је дата скупа, и колико је када се изгуби велика њена цена. Поносни на наше претке, сада смо ми та генерација која својим потомцима треба да постане понос, и то тако што ћемо им оставити будућност – рекао је градоначелник Лабан.

Достојанствено, како и доликује једном од најзначајнијих јубилеја у српској историји, вечерас подсећамо на догађаје који су у свету послужили као пример војничке вештине и храбрости, али и љубави према отаџбини, казао је градоначелник, истичући да су пробој Солунског фронта и Велики рат догађаји који су заувек променили свет.

– Велики рат добили су обични људи са великим срцем, вођени непоколебљивом вером и надом, али вођени и великим војсковођама који су се покорили вољи народа и служили му до последњег даха – рекао је Богдан Лабан.

Нагласио је да смо и тада, те 1918. године, имали на својој страни многе савезнике, а да смо пружили руку пораженима, и да и данас, баш као и тада, свима око себе пружамо руку, желећи да смо уважавани и поштовани бар колико уважавамо и поштујемо друге.

 12206_2.jpg

– Само у миру можемо да наставимо да уздижемо Србију, али знамо да бранимо и поштујемо слободу која је толиким животима плаћена. Угрози ли је неко, и данас ћемо знати да је сачувамо и одбранимо. Савезницима у том рату дугујемо огромну захвалност. Без њих ни тада не бисмо могли, баш као ни сада – рекао је Лабан.

Велика жртва, додао је, коју је српски народ поднео не би имала смисла ако ту духовну моћ, духовну снагу и слободу као капитал, не искористимо да се развијамо, да се боримо за нашу децу и Србију у којој ће владати мир и слобода, која ће живети окружена пријатељима.

– Управо то је оно што су желели наши преци који су дали највеће и најсветије што су имали – дали су живот. Сећање на Велики рат је сећање на оне који су, бранећи своју, остали негде на туђој земљи, раштркани на војним гробљима по Европи. Дали су младост за младост и учинили да слава постане бесмртна – подвукао је Богдан Лабан.

У свечаном делу програма, поред „Србских православних појаца“ из Београда, наступила је и група „Звуци с камена”, из Новог Сада. Приказани су и документарни филмови о Гаврилу Принципу и херојима и хероинама Великог рата, а глумац и управник Народног позоришта у Суботици Милош Станковић казивао је говор генерала Михаила Рашића који се на почетку Великог рата затекао на месту управника Војне академије у Београду.

За успешну сарадњу и допринос у обележавању стогодишњице Великог рата кроз учешће на вечерашњој свечаној академији, градоначелник Богдан Лабан уручио је захвалнице групама „Србски православни појци“ и „Звуци с камена“, глумцу Милошу Станковићу и ауторима документарних филмова Сави Самарџићу и Милошу Девићу.

 12206_3.jpg