Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Нова велика признања за суботичке урбанисте

09.11.2018.

Сваке године, 8. новембра, на Светски дан урбанизма, у организацији Удружења урбаниста Србије, одржава се међународни Салон урбанизма. На овој традиционалној манифестацији презентују се најзначајнија актуелна остварења у области просторног и урбанистичког планирања, урбанистичког пројектовања и реализација. Ове године у Руми, у Културном центру „Брана Црнчевић” на 27. Салону урбанизма окупили су се планери и урбанисти из око десетак држава и представили 163 рада у 12 категорија. Поред учесника из Србије, радове су излагали и урбанисти из Словенијe, Хрватскe, Црнe Горe, БиХ, Италије, Мађарске, Швајцарске…

12214_1.jpg 

Посебно радује што су се на Салону могли видети радови из урбанистичких институција са територије Србије које су претрпеле структурне трансформације.

Јавно предузеће за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање Суботица учествовало је на овогодишњем Салону урбанизма са 2 рада: „Генерални урбанистички план Суботица-Палић до 2030. године“ (аутори: Драгана Мијатовић д.и.а., Карољ Тертели д.и.а., Тања Мијатовић  д.и.а., Петар Андрић д.и.а. и стручни тим ЈП за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање Суботица) који је освојио прву награду и „План детаљне регулације за блок 144 северно од Сегединског пута и источно од улице Партизанских база“ (бивши комплекс касарне „Коста Нађ“), чији су аутори Карољ Тертели д.и.а. и Тања Мијатовић д.и.а., који је добио признање.

Генерални урбанистички план Суботица-Палић до 2030. године је стратешки развојни план, са општим елементима просторног развоја. Генералним урбанистичким планом дугорочно се утврђује концепција развоја уређења простора и грађења насеља, утврђују се критеријуми, смернице и урбанистички нормативи и решења за изградњу реконструкцију, уређење и заштиту Суботице и Палића за временски хоризонт до 2030. године.

Генерални урбанистички план је конципиран у складу са улогом градског насеља Суботице која је утврђена Просторним планом Републике Србије од 2010. до 2020. године и Регионалним просторним планом АП Војводине. Суботица је дефинисана као урбани центар од националног значаја, док у области привреде Суботица у будућности треба да постане индустријски центар средње величине (10.000-20.000 запослених у индустрији). У оквиру развоја туризма Суботица у перспективи треба да постане туристички центар од  међународног  значаја.

Категорија Генералних урбанистичких планова је веома значајна у области урбанистичког планирања самим тим што се оваква врста планова израђује за дужи временски период и представља кровни урбанистички документ за израду планова даље урбанистичке разраде.

Урбанисти су прва карика у ланцу будућих инвестиција у развоју градова, али и заштити животне средине, заштићених природних и културних добара. Значај добро урађене планске документације је јако велики те је и у најновијој измени Закона о планирању и изградњи апострофирано да је израда и доношење планских докумената од јавног интереса за Републику Србију. Развој комуналне и саобраћајне инфраструктуре и добар развој привреде имају темеље у доброј планској документацији.

Прва награда и признање су велика част, подстрек и обавеза да се сачува стечени реноме предузећа који је утемељен на преданом раду, посвећености струци и перманентном усавршавању запослених.

12214_2.jpg

Директор Јавног предузећа за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање Суботица, Предраг Радивојевић, истиче да је ова престижна награда потврда успешно спроведене трансформације предузећа и доброг рада и залагања менаџмента фирме, као и смерница и показатељ да корача правим путем.