Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана свечана академија „Браћа увек – увик заједно“

12.11.2018.

Поводом обележавања 100. годишњице од уласка српске војске у Суботицу, вечерас је, на сцени „Јадран“, одржана свечана академија „Браћа увек - увик заједно“ коју су организовали Српски културни центар „Свети Сава“, Буњевачки културни центар, град Суботица и Удружење ратних добровољаца 1912-1918. године и њихових потомака и поштовалаца. Манифестација се одржава од 1991. године, када је обновљена повеља о братимљењу Срба и Буњеваца и договорена сарадња о заједничком обележавању важних историјских датума. Академији су присуствовали и градоначелник Суботице Богдан Лабан и начелник Севернобачког управног округа Драги Вучковић.

 12220_1.jpg

Обраћајући се присутнима, градоначелник Лабан је подсетио да је Српска војска ушла у Суботицу 13. новембра 1918. године, истог дана када је, у Београду, закључено последње примирје у Великом рату, да је два дана након примирја, постигнутог 11. новембра са Немачком на Западном фронту, у згради Управе фондова, данашњег Народног музеја у Београду, 13. новембра 1918. године, касно увече, потписана Војна конвенција о примирју у Угарској и да је по Београдском примирју успостављена демаркациона линија и регулисано питање власти у заузетим крајевима. 

Своје ослободиоце, храбре, борбом очеличене ратнике-јунаке на челу са српским официрима, потпуковником Антом Живуловићем и мајором Михајлом Бодијем, на Железничкој станици у Суботици, у полумраку и по кишовитом времену, са одушевљењем и силним узбуђењем дочекао је велики број људи, рекао је градоначелник, и додао да су их искреним речима добродошлице поздравили Шиме Милодановић и Јован Манојловић, у име неколико дана раније формираног патриотског Буњевачко-српског народног одбора, а Лајош Дембиц, заменик градоначелника, и Емил Хаваш, у име мађарских органа власти.

Истакао је да је познато да Србија није била припремљена за рат који је избио, да није имала ратни програм и да јој, кад је већ била нападнута, није преостало ништа друго него да се брани.

12220_2.jpg 

Ратни циљеви српске владе, нагласио је, формулисани су сукцесивно током друге половине 1914. године, а изношени у складу са током ратних операција, и да је Србија, одбранивши се 1914. године, односећи прве савезничке победе над Централним силама, своје ратне циљеве прокламовала децембарском Нишком декларацијом.

Велики рат je покренуо процес од епохалног историјског значаја – присаједињене Војводине Србији, чију стогодишњицу ове године такође обележавамо, рекао је градоначелник Лабан и подвукао да је у темеље нове државе, која је рођене 1918. године – створене на развалинама две окупаторске империје, турске и аустроугарске, као најлогичнији резултат тежње Јужних Словена да се нађу уједињени, и након три тешка и ослободилачка рата, Првог светског и два балканска – Србија узидала око милион и три стотине хиљада душа.

– Наша је дужност и обавеза не само да сачувамо сећање на победу у Великом рату, него да из њега извучемо поуке колико је слобода која нам је дата скупа, и колико је када се изгуби велика њена цена. На нама и будућим генерацијама је да сачувамо смисао трајања националних вредности и тековина и да одајемо почаст нашим славним прецима који су у борби за слободу дали оно најдрагоценије што имају – своје животе – поручио је градоначелник Лабан.

У другом делу вечерашње свечане академије глумци Народног позоришта Суботице уприличили су сценски приказ сећања на догађаје у Суботици 1918. године сачињен на темељима сценских слика “На крилима славе и уједињења” Мирољуба С. Вучинића. Сценарио и режију урадио је суботички глумац Бошко Бошков.

Свечана академија отворена је химном Републике Србије „Боже правде“ и буњевачом свечаном песмом „Подвикује буњевачка вила“, у узвођењу Црквеног хора „Свети Роман Мелод”. У програму је учествовао и фолклорни ансамбл ОКУД „Младост”.

12220_3.jpg