Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Положени венци на споменик „Балада вешаних“

16.11.2018.

Комеморативним скупом и полагањем венаца и цвећа на споменик „Балада вешаних“, обележена је 77. годишњица од трагичног 18. новембра 1941. године када су фашисти, пред такозваним преким судом, осудили на смрт и погубили вешањем петнаесторо суботичких младих родољуба јер су пружали отпор идеологији нацизма и фашизма. У име грађана Суботице, локалне самоуправе и Градског одбора СУБНОР-а, венац су положили заменик председника Скупштине града, Вељко Војнић, и секретар ГO СУБНОР Суботица, Никола Ивошевић, a у име Владе Републике Србије и Севернобачког управног округа делегација коју је предводила Весна Бајић, шеф Одсека за опште послове.

 12229_1.jpg

Обраћајући се присутнима у име ГО СУБНОР Суботица Геза Бабијановић је подсетио да свих 15 погубљених нису били чланови Комунистичке партије Југославије него доказани антифашисти који су, како је рекао, дигнуте главе и мрских погледа на џелате ишли ка вешалима чиме су показали своју храброст, антифашизам и оданост својој отаџбини.

– Жалосно је што се појаве нацизма и буђење фашизма поново јављају, како код нас тако и у целој Европи. Слично као што је било двадесетих и тридесетих година прошлог века када су све европске владе пасивно гледале на ширење овог зла које је изазвало Други светски рат – истакао је Геза Бабијановић.

Ученици Политехничке школе су, по традицији, извели рецитал и на споменик симболично положили 15 црвених цветова за 15 палих жртава.

Венце на споменик положиле су и делегације Месног одбора пензионера МЗ „Центар III“, Јеврејске општине Суботица, Комуниста Србије у Суботици и „Центра Тито”, као и ученици Основне школе „Иван Горан Ковачић“.

После полагања венаца на споменик „Балада вешаних“ и пригодног програма, представници града Суботице и Севернобачког управног округа положили су венце и на Јеврејском гробљу, где је одржана комеморација у знак поштовања према страдалим суграђанима јеврејске националности.

12229_2.jpg