Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Вести

Стил живота и физичка активност важни за здравље деце

19.11.2018.

Тестирања деце, спроведена у неколико суботичких основних школа, као и суботичким вртићима, показују да 65 одсто испитаних малишана поседује неки облик поремећаја или лошег држања, да дечаци имају нешто лошије држање тела и ногу и да се највећи број постуралних поремећаја увиђа код ђака првака, саопштено је на прес-конференцији, одржаној у Медија-центру Градске куће.

12233_1.jpg 

Новосадски Факултет спорта и физичког васпитања уз подршку Града Суботице реализовао је, наиме, крајем септембра ове године, заједно са неколико основних школа, родитељима и децом пројекат који је имао за циљ анализу стања по питању држања тела и положаја кичменог стуба, али  и промоцију физичке активности у сврху здравља, са акцентом на децу млађег школског узраста.

Обраћајући се представницима медија у име града, Јасмина Стевановић је истакла да је брз технолошки развој и развој телекомуникационих средстава и веза условио и нов начин живота, те да се,осим многобројних предности, сусрећемо паралелно и са недостатцима које такав начин живота доноси, а ту се пре свега мисли на смањено кретање и смањену физичку активност деце, али и повећање уноса брзе хране што за последицу има све већу појаву гојазности, стреса код деце и низ других тегоба...

 12233_2.jpg

- Чињеница да су негативни утицаји таквог начина живота примећени у значајној мери код деце и да су створени предуслови да поремећај кичменог стуба и држање тела код деце и младих буде све заступљенији, представља аларм за све нас, за читаву заједницу. Управо из тог разлога ми смо, као локална самоуправа, подржали једну овакву иницијативу Факултета спорта и физичког васпитања новосадског Универзитета, 'Центра за спортску едукацију и вежбање' из Новог Сада и и проф. др Дејана Мадића, која је имала за циљ да се на одређеном узорку деце млађег школског узраста спроведе мерење о стању дисбаланаса кичменог стуба и упозори на мере превентиве у смислу стила живота и препоручене физичке активности – нагласила је Јасмина Стевановић.

Мерење је спроведено у Основној школи „Соња Маринковић“ крајем септембра 2018. године,  за близу 400 деце из  неколико суботичких основнох школа, рекла је Јасмина Стевановић, и додала да су осим ОШ „Соња Маринковић“ у пројекту учествовале и основне школе „Иван Горан Ковачић“ и „Свети Сава“, као и деца из суботичких вртића.

Према речима проф. др Дејана Мадића, са Факултета спорта и физичког васпитања из Новог Сада, тестирано је око 250 дечака и девојчица узраста од седам до 12 година, и око 150 малишана из  суботичких вртића. 

Он је навео да 65 одсто тестиране деце поседује неки облик поремећаја или лоших држања, да дечаци имају нешто лошије држање тела и ногу у односу на девојчице и да се највећи број постуралних поремећаја увиђа између седме и осме године живота.

12233_3.jpg 

– Резултати истраживања показали су да  чак 38 одсто деце има кифотично лоше држање, 26,4 одсто сколиотично лоше држање, 13,5 одсто равна леђа, 9,8 одсто има лордотично лоше држање, док шест одсто њих има такозване 'X’, а два одсто ’О’ ноге. Некада је трећина деце имала лоше држање, а данас је свега трећина оних који немају неки поремећај. Како би се оваквој статистици стало на пут, неопходно је прaћење постуралног статуса деце, као и систематско и организовано корективно деловање путем вежбања на постојећа лоша држања у сензитивном периоду раста и развоја детета – поручио је проф. др Дејан Мадић, редовни професор Факултета спорта и физичког васпитања

– Свесни важности овог проблема, желимо да подржимо напоре и помогнемо да савременим методама пратимо здравствено стање код деце и да родитељи имају повратну информацију о стању свог детета – подвукла је Јасмина Стевановић.

12233_4.jpg