Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Вести из образовања

Уџбеници за ученике ромске националности

22.11.2018.

Чланови Градског већа, Наташа Алексић, задужена за област образовања, и Илија Ђукановић, задужен за област социјалне заштите и здравства данас су, у Основној школи „Ђуро Салај“ деци из ромске заједнице поделили уџбенике. Ово је само једна од мера којом локална самоуправа помаже образовање деце из социјално угрожених породица како би смањила број ученика који напушта школовање.

12240_1.jpg 

– За куповину уџбеника за децу  ромске националности локална самоуправа ове године определила је средства у износу од 200.000 динара, а уџбенике су добили ђаци из три школе у којима се школује највећи проценат ученика из ромске заједнице – истакла је Наташа Алексић.

Трећина ученика у ОШ „Ђуро Салај“ је ромске националности, а према речима директорице Мимице Андрић оваква подршка много значи, јер већина долази из социјално угрожених породица. Евидентно је, навела је, да све мање деце из ромске заједнице напушта школовање и да, посебно девојчице, успешно заврше основну школу.

Илија Ђукановић је рекао да је град Суботица на конкурсу Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова добио 400.000 динара за суфинансирање реализације Локалног акционог плана за унапређење положаја Рома у области становања. Покрајинским средствима, Град ће придружити сопствена са циљем уређења пута, стаза и тротоара у Улици Халадаш, у насељу Чантавир, у којој живи претежно ромско становништво.

Заједничким средствима локалне самоуправе и Покрајинске владе, у чантавирском насељу Халадаш, где живе претежно Роми, до краја јуна наредне године биће изграђене стазе и тротоари – нагласио је Ђукановић.