Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Едукација родитеља о правилној употреби дечјег заштитног аутоседишта

22.11.2018.

У организацији Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије и Града Суботице данас је, у Новој општини, одржана едукација 40 родитеља о правилној употреби дечјих заштитних аутоседишта.

12241_1.jpg 

Град Суботица је најбоља локална самоуправа у Србији по критеријуму процента употребе дечјег заштитног аутоседишта, али је и тај проценат далеко испод задовољавајућег. Оно што је такође охрабрујуће за нашу локалну самоуправу јесте да у последњих пет година немамо деце која су страдала у саобраћају, па акције овакве врсте требало би да послуже да се одржи тај тренд.

Едукацији је, као представник Града Суботице, присуствовао члан Градског већа Немања Симовић који је, обраћајући се присутнима, истакао како ће суботичка локална самоуправа, путем локалног тела за координацију послова безбедности саобраћаја, у 2019. години спровести још четири-пет опсежних акција усмерених ка најугроженијим учесницима у саобраћају.

Такође, скренуо је пажњу на чињеницу да ће се Суботица врло брзо прикључити оном мањем делу локалних самоуправа које ће имати своју локалну Стратегију безбедности саобраћаја којом ће дефинисати индикаторе безбедности у саобраћају и на основу које ће се спроводити даље активности на њеном повећању.

Присутнима се обратио и представник Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, Томислав Петровић, који се осврнуо на статистичке податке о употреби заштитних система на територији Града Суботице, као и на сам значај употребе заштитних система.

Сама едукација је била подељена у два дела: теоријски и практични. У теоријском делу, едукатори су скренули пажњу на све оне грешке које родитељи чине приликом коришћења дечјих заштитних аутоседишта као и о могућим последицама таквог коришћења, док се практични oгледао у приказивању правилне употребе дечјих седишта у самом возилу.

Родитељи су били веома заинтересовани за овакав вид едукације, а то се најбоље показало кроз њихову интеракцију са едукаторима током самог трајања едукације, где су својим питањима и активним учешћем помогли и себи и другима да се уклоне све могуће дилеме око могућих грешака приликом употребе аутоседишта.

 12241_2.jpg