Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Промовисана нова књига Емира Кустурице

27.11.2018.

У препуном амфитеатру Отвореног универзитета вечерас је, под покровитељством града Суботице, прослављени редитељ Емир Кустурица суботичкој публици представио своју нову, трећу по реду књигу „Шта ми ово треба“, у издању београдске издавачке куће „Вукотић медија“.

 12254_1.jpg

После бестселера „Смрт је непровјерена гласина” и „Сто јада”, Кустурица је своје дневничке записе настале у последњих 25 година, од бурних деведесетих до данас, сабрао у књигу „Шта ми ово треба“.

- Ово је књига која је настала у записивању у дугом низу година. То су рефлексије и мање више реакције на промене које су се десиле у време слома бивше државе. Мислим да ће то бити занимљиво онима који долазе, који ће у ствари да сведу рачуне и да из те књиге извуку понеку белешку, као нешто што ће им бити важно – нагласио је Емир Кустурица и додао да није случајно што је за промоцију изабрана сала биоскопа „Еуросинема“, јер он, како је рекао, и јесте – човек филма.

Издавача ове књиге Манојла Мања Вукотића са њеним аутором Емиром Кустурицом веже дугогодишње пријатељство и пословни однос.

- Прве две књиге издала је 'Компанија Новости', где сам био директор и главни и одговорни уредник. Већ смо уиграни и ову књигу је, на неки начин, било лакше припремити. Ово је изузетно атрактивна књига, то је дневник у коме је сакупљено последњих 25. година, у којима се говори о проблемима од филма па до завршног текста о глобализацији света. Кустурица је, иначе, изванредно обдарен човек, није само сценариста, редитељ, то је човек огромног дара за писање, за културу, музику, личност са којом је драгоцено радити и бити пријатељ - рекао је Манојло Мањо Вукотић.

Одломке из књиге говорио је првак драме суботичког Народног позоришта Милош Станковић, док су Суботичани у великом броју, по завршетку промоције, желели посвету аутора.

12254_2.jpg