Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржан округли сто на тему дуалног образовања

30.11.2018.

Представници Министарства за дуално и предузетничко образовање и васпитање, суботичке локалне самоуправе и привреде, ученици и њихови родитељи, данас су на округлом столу на Отвореном универзитету разговарали на тему „Значај дуалног и предузетничког образовања у локалној заједници“. Помоћник министра за дуално и предузетничко образовање и васпитање, Габријела Грујић, истакла је колико је значајно што су сви на једном месту због квалитетног планирања уписа и доношења одлука о потребним образовним профилима за наредну школску годину.

12263_1.jpg 

– Ми смо у систему већ обезбедили 4.500 ученика, 600 компанија, 84 школе, што је показатељ да смо на добром путу, да су се млади људи освестили колико је битно да учествују у дуалном моделу образовања, дакле да теоријска знања стичу у школи, а вештине у компанијама – нагласила је Габријела Грујић.  

Најважније је, додала је, да се у дуалном систему образовања стиче квалитетно знање.

– Изузетно је важна спознаја да знање вреди само уколико постоји сазнање да знање вреди, а млади људи сазнају колико њихово знање вреди управо када уђу у реално радно окружење – напоменула је Габријела Грујић.

Тим из Министарства просвете, рекла је, заједно са свим релевантним партнерима  ради тренутно на изради закона о високом дуалном образовању као делу  система високог образовања.

Значај и предности дуалног образовања међу првима препознао је град Суботица.

– Суботица је један од пионира дуалног образовања у Србији. У овом сегменту образовања школе и привреда наступају као партнери, а локална самоуправа је спона која је ту да повеже, помогне и усмери да та сарадња буде на високом нивоу и константна, јер тиме образујемо децу за потребе привреде у овом региону и аутоматски смањујемо незапосленост. Индустријска зона се шири, и зато је веома битно да образујемо онај кадар који нам је овде потребан, дакле кадар који Суботици треба – нагласила је Јасмина Стевановић, представник града Суботице.

Градска управа настоји, навела је, да својим активностима помогне и подстакне успостављање и јачање сарадње између средњих стручних школа и послодаваца који су покретачи локалног економског развоја.

– Циљ увођења дуалног образовања никако није образовати ученике за рад у иностранству, него учинити их конкурентнијим на тржишту рада. Од школске 2016/2017. године, од када је  у Републици Србији почело  да се спроводи дуално образовање, започело се са реализацијом дуалног образовања  у три средње школе у Суботици: Економска школа 'Боса Милићевић', Политехничка школа и Техничка школа 'Иван Сарић', а друштво би ускоро требало да им прави и Хемијско-технолошка школа – рекла је Јасмина Стевановић.  

Већина компанија обезбеђује ученицима топли оброк, новчану накнаду, средства заштите на раду, униформе, као и могућност рада током распуста уз новчану надокнаду. Школе обезбеђују ученицима осигурање на раду. Град Суботица плаћа превоз на праксу.

Током претходне две године стипендирано је, подсетила је, по 30 ученика, а ове године стипендије је добио 31 ученик. За стипендију Града која на месечном нивоу износи 3.000 динара, током једне школске године, прве године је конкурисало 32 ученика, да би већ следеће године интересовање порасло, те се на конкурс за стипендије пријавило 65 ученика.

– Не ради се само о новчаним средствима, већ је и у  препознавању дефицитарних занимања и давања на њиховом значају. Оно што је суштински битно је то да се у друштву промени став према раду, занатским занимањима и да их као заједница препознамо као уважена, достојанствена занимања којима се вреди бавити – подвукла је Јасмина Стевановић.

Организатор округлог стола био је Социјално-економски савет града Суботице.

 12263_2.jpg