Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градска организација инвалида рада обележила 65 година постојања

07.12.2018.

Поздравним говорима, уручењем захвалница и плакета и богатим музичким програмом, Градска организација инвалида рада Суботице вечерас је, на свечаности одржаној у Великој већници Градске куће, обележила 65. годишњицу постојања и Међународни дан особа са инвалидитетом (3. децембар).

 12281_1.jpg

Градоначелник Суботице Богдан Лабан је, обраћајући се присутнима, рекао да 65 година постојања Градске  организације инвалида рада представља традицију вредну поштовања и да шест и по деценија континуиране бриге о људима потврђује опредељеност нашег града, наше заједнице, да живимо сложно, помажући једни другима.

– Град Суботица и ја као градоначелник свесни смо чињенице да кроз разне видове помоћи и сервисе бринете о две хиљаде корисника. Свесни важности тог питања, ове године смо у буџету за мере у области социјалне политике планирали око 97 милиона динара. Председник Републике, Влада Србије, Покрајинска влада и град Суботица, чврсто су посвећени побољшавању социјалног и економског положаја особа са инвалидитетом. Општи циљ ове стратегије је да оснажи особе са инвалидитетом тако да у потпуности могу уживати своја права и имати пуну корист од учешћа у друштву – истакао је градоначелник Лабан.

12281_2.jpg 

То значи, додао је, да морамо да се постарамо да обезбедимо једнаке могућности за све Суботичане који су услед болести, последица повреда, или последица насталих зато што су предано, вредно и марљиво радили, онемогућени да се у пуном обиму посвете свим животним активностима.

– Морамо се посветити стварању амбијента који ће омогућити превазилажење препрека на које особе са инвалидитетом наилазе у остваривању својих права у својству појединаца, потрошача, ученика, учесника у економском, културном и политичком животу. На то нас обавезује и наша људска дужност. Сви заједно треба да уложимо максимум напора да наши суграђани, наше комшије буду у стању да своју децу и унуке гледају како расту. Желимо да им пружимо подршку за достојанствен живот и верујем да ћемо заједно успети у томе – нагласио је градоначелник Лабан.

Директор Покрајинског фонда за пензијско и инвалидско осигурање Славко Имрић навео је да је Република Србија једна од 177 чланица Уједињених нација које су усвојиле Закон о потврђивању Конвенције УН о правима особа са инвалидитетом, а такође је усвојила и Закон о потврђивању Опционог протокола уз Конвенцију УН о правима особа са инвалидитетом.

 12281_3.jpg

– На овај начин Србија је питање унапређења положаја особа са инвалидитетом ставила у ред најзначајнијих приоритета и, између осталог, дала могућност својим грађанима да се у случају кршења забране дискриминације могу и непосредно обратити Комитету УН. Основни циљ Конвенције није да утврди нека нова права за особе са инвалидитетом, јер су у ocнови људска права универзална, иста за све и стичу се рођењем, већ да обавеже државе да водећи рачуна о људским правима уопште једнако води рачуна и о правима особа са инвалидитетом, пре свега равноправном укључивању у све сфере друштвеног живота, праву на различитост и потпуној забрани дискриминације у било ком облику – рекао је Славко Имрић.

Присутнима су се обратили и председник Градске организације инвалида рада Суботице, Станко Нимчевић, председник Савеза инвалида рада Војводине Стана Свиларов и директор Геронтолошког центра Суботица др Ненад Иванишевић.

Иванишевић је, између осталог, подвукао да у нашој земљи не постоји ниједан закон који на системски начин дискриминише некога, већ да постоје закони који се баве антидискриминацијом.

– Поносан сам што 3. децембра обележавамо Међународни дан особа са инвалидитетом. Молим вас да не користимо онај рогобатни назив – особе са посебним потребама, јер на свету не постоје такве особе. Сви ми имамо исте потребе, а начин на који потребе задовољавамо може да буде различит уколико постоји одређени инвалидитет – казао је Ненад Иванишевић.

На вечерашњој свечаности Станко Нимчевић је свима који су допринели афирмацији и успешном раду Градске организације инвалида рада уручио захвалнице и плакете.

 12281_4.jpg

У музичком делу програма наступили су певачи Тамара Бабић, Марко Крижановић и специјални гост вечери Милан Прунић, из Кикинде.