Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Манифестације

Отворен шести по реду „Зимски фестивал традиције“

08.12.2018.

На Палићу, код „Мале гостионе“, данас је почео шести по реду „Зимски фестивал традиције“. Дводневну манифестацију, у оквиру које је организована изложба локалних производа и међународно такмичење у печењу чварака, отворио је заменик покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Роберт Отот. Свечаном отварању присуствовали су заменик градоначелника Суботице Тимеа Хорват и члан Градског већа задужен за област пољопривреде Шимон Острогонац.

 12282_1.jpg

Обраћајући се излагачима, такмичарима, организаторима Фестивала и грађанима који су пратили манифестацију, Тимеа Хорват је рекла да верује да ће се лоше време праћено кишом ускоро пролепшати и да ће заједно уживати у овој зимској чаролији. Свима је пожелела леп провод, такмичарима да им се труд исплати и да уживају у истопљеним чварцима, а излагачима да се боље упознају, размене искуства и што успешније промовишу и продају своје производе.

Роберт Отот је, отварајући манифестацију, између осталог рекао да је у аграрној политици Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, у циљу постизања бољих производних резултата по јединици површине, акценат стављен на подстицање интензивних грана пољопривредне производње као што су повртарство, воћарство, виноградарство, што је и уврштено у конкурсне линије.

– Предност се даје онима који газдују на малим површинама, затим постоји могућност да пољопривредници конкуришу и са предрачунима, а особе млађе од 40 година и жене код већине наших конкурса могу да рачунају на рефундирање трошкова и до 70 одсто. Да су нам локални производи важни показује и чињеница да сваке године издвајамо значајна средства у нашем буџету уза набавку нове опреме у сектору воћарства и повртарства, и то за чишћење, прање, сортирање, калибрацију и обележавање производа. Исто тако, већ годинама подржавамо и традиционалне манифестације које имају за циљ промоцију локалних производа – нагласио је Роберт Отот.

У оквиру изложбе локалних производа представљени су и нови производи бренда „Јулишка“, као и бројне рукотворине путем којих ће се промовисати стари занати. Пројекат сарадње Мађарске и Србије у оквиру ИПА пројекта, у изградњи бренда уз осигурање квалитета за промоцију локалних агропроизвода и пољопривредника у прекограничном региону, суфинансира Европска унија, уз подршку суботичке локалне самоуправе.

Организатори „Зимског фестивала традиција“ су Удружење „Лудашпуста“ и месара „Ноге“, из Суботице.

12282_2.jpg