Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележен Међународни дан људских права

10.12.2018.

Свечаном доделом диплома и награда ауторима најбољих радова пристиглих на литерарни конкурс који је Канцеларија заштитника грађана града Суботице расписала на две теме: „Разумети, а не судити” и „Отићи или остати”, данас је, у Великој већници Градске куће, обележен 10. децембар, Међународни дан људских права.

12285_1.jpg 

Председник Скупштине града Суботице Тивадар Бунфорд је, обраћајући се присутнима у Великој већници, рекао да је основ за људску срећу, развој и напредак сваког појединца,  као и за мир у свету, управо свест о потреби прокламовања, развоја, правне регулативе и заштите људских права.

12285_2.jpg 

– Пођимо од свести једног младог човека који је тек пошао у своју животну авантуру. Морамо му свим снагама и заједничким напорима обезбедити заштиту свих права која му припадају без обзира на националну, државну, идеолошку, социјалну и културну припадност. Како другачије да очекујемо од малог престрашеног ланета у свету пуног мудрих ловаца, да се развије у правог и одговорног човека, са ставом, мишљењем и жељом да изгради свој животни пут, залажући се у школи, на послу, у односу са родитељима, са пријатељима или у емотивним везама. На свим овим пољима он има своја малена и танана права која су само његова, а уједно су једнака и заједничка за све. Свест код сваког човека мора бити на истом нивоу, тако ћемо добити нове нараштаје, будуће младе наде које ће се наставити борити како за себе и своја права, тако и за туђа права, постајући академски грађани, одговорни родитељи и верни сапутници својих партнера – нагласио је, између осталог, Тивадар Бунфорд.

Заштитник грађана града Суботице Златко Маросиук истакао је да су у Републици Србији људска права загарантована Уставом, општеприхваћеним правилима међународног права, ратификовани међународним уговорима, и законима и да су део и домаћег законодавства.

Подсетио је да је у протеклих 20 година у свету у дошло до темељног напретка у унапређења права жена, развоја међународног права за утврђивање одговорности за кршење људских права, заштити и промоцији права маргинализованих група и много већег разумевања универзалности и недељивости људских права.

12285_3.jpg 

– Као чланица Уједињених нација Република Србија настоји да допринесе унапређењу толеранције, једнакости и равноправности и да обезбеди заштиту људских права. Свесни смо да се Србија суочава са изазовима који захтевају значајне напоре и ресурсе, као рецимо питање права интерно расељених лица и избеглица, незапослених и права мањина. Још увек постоје проблеми које треба превазићи и који се односе на положај Рома, особа са инвалидитетом, новинара и бранилаца људских права, избеглица и интерно расељених лица. Поред тога, треба предузети одговарајуће мере у циљу гарантоване слободе окупљања пре свега ЛГБТ особа, као и решавању питања насиља у породици – рекао је Маросиук.

У Суботици се на специфичан и својствен начин обележава Дана људских права – литерарним конкурсом ученика средњих школа, подвукао је Маросиук и додао да је конкурс расписан по шести пут и да само град Суботица на овај начин обележава Међународни дан људских права.

На конкурс, отворен од 29. октобра до 19. новембра 2018. године суботички средњошколци могли су да пошаљу свој литерарни рад, есеј или песму на језицима који су у службеној употреби у нашем граду - српском, мађарском и хрватском - са највише 1.000 речи.

Укупно је пристигло 66 радова, а награђена су по три најбоља рада на српском, мађарском и хрватском језику. За свако прво место додељена је новчана награда у износу од 8.000 динара и диплома, за свако друго награда од 6.000 динара и диплома, а за свако треће место новчана награда од 4.000 динара и диплома. Победнички радови ће бити објављени на званичној интернет презентацији града Суботице - www.subotica.rs - у рубрици Заштитник грађана. 

12285_4.jpg

Међународни дан Људских права се обележава широм света како би се указало на значај поштовања права и достојанства сваког појединца. Уједињене нације су 10. децембра 1948. године усвојиле Универзалну декларацију о људским правима у којој је истакнуто да су та права универзална и да не зависе од националне, државне, идеолошке, социјалне и културне припадности.

Током свечане доделе награда и диплома приређен је пригодан музички програм.

Награђени радови:

Најбољи радови за српском језику:

1. Мајда Пејановић, Гимназија „Светозар Марковић“, Суботица, III/д
2. Мартина Кујунџић, Гимназија „Светозар Марковић“, Суботица, III/д
3. Филип Силађи, Политехничка школа, Суботица, АТ 4/1

Најбољи радови за хрватском језику:

1. Мартина Буљовчић, Гимназија „Светозар Марковић“, Суботица, 3.ф
2. Марио Еветовић, Политехничка школа, Суботица, АТ 4
3. Драгана Штетаковић, Гимназија „Светозар Марковић“ Суботица, 4.ф

Најбољи радови за мађарском језику:

1. Lengyel Sándor, Ivan Sarić Műszaki Iskola, Szabadka, 4 ITM
2. Kovács Dávid, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, 4.A
3. Gulyás Oldal Natália, Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola, Szabadka 3.5,