Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Осамнаест година немачко-српске развојне сарадње

11.12.2018.

Извођењем позоришне представе „Пунолетство“ и изложбом под називом „Дела значе“ данас је, у амфитеатру Отвореног универзитета, свечано обележено 18 година немачко-српске развојне сарадње, у оквиру које је Немачка подржала Србију са више од 1,8 милијарди евра. У сарадњи са Владом Републике Србије, од 2.000 године кроз различите програме подржане су реформе и промене које су усмерене на одржив економски развој, животну средину и унапређење демократског грађанског друштва и државне администрације. Подршку су пружили Немачка развојна организација ГИЗ, Немачка развојна банка „КfW“ и бројни партнери.

12288_1.jpg 

Градоначелник Суботице Богдан Лабан рекао је, тим поводом, да је овај догађај и прилика да Његовој екселенцији, амбасадору Савезне Републике Немачке у Србији Томасу Шибу пожели добродошлицу и да се – као и пре непуних месец дана када су у Градској кући разговарали о инвестицијама и развојним пројектима – захвали Немачкој на континуираној подршци, а немачким инвеститорима на поверењу које указују улагањем у нашу земљу, и у наш град.

Навео је да је у суботичкој Привредној зони „Мали Бајмок” и Слободној зони тренутно радно ангажовано више од 6.000 људи, а да је у три велике немачке компаније: „Сименсу“, „Норма групи“ и „Континентал-Контитеку“ – не укључујући 370 запослених у „Дункермоторену“ који је постао део америчке групације „Аметек“ – запослено око 3.700 радника.

– У оквиру Регионалне привредне коморе Севернобачког управног округа – која обухвата општине Ада, Бачка Топола, Кањижа, Мали Иђош, Сента и град Суботицу – укупна робна размена са Немачком у периоду јануар-октобар 2018. године износила је 319 милиона долара, што је 22 одсто од укупне робне размене – истакао је Богдан Лабан.

12288_2.jpg

Подсетио је да је град Суботица испунио све предуслове који су били неопходни за почетак спровођења пројекта „Заштита биодиверзитета језера Палић и Лудаш“, да је између Немачке развојне банке „КfW“, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Града Суботице, ЈП „Палић Лудаш“ и ЈКП „Водовод и канализација“ потписан Споразум о финансирању и да је вредност донације 6,5 милиона евра.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, додао је, 10. септембра 2018. године ангажовало je стручног консултанта уз чији надзор ће се после евалуационог периода приступити расписивању тендера за набавку радова на изградњи канализационе мреже у насељу Палић, црпне станице и спојног потисног вода.

– Активности теку у складу са планираном динамиком, што значи да ће реализација пројекта почети крајем ове, или најкасније почетком следеће године. Прва мера, којом практично отпочиње имплементација, јесте расписивање тендера за набавку радова на изградњи канализационе мреже у насељу Палић. Уколико и даље активности буду текле у складу са предвиђеном динамиком, извођача радова ћемо имати на пролеће, почетком грађевинске сезоне – казао је градоначелник Лабан.

Амбасадор Немачке у Београду, Томас Шиб, нагласио је да је сарадња две земље изузетно важна и да је уложено 1.8 милијарду евра у 80 пројеката техничке сарадње и 60 пројеката финансијске сарадње.

 12288_3.jpg

– Немачка подржава Србију на путу ка пуноправном чланству у Европској унији, а развојним пројектима желимо да оснажимо Србију и учинимо је конкурентном. Изградњом инфраструктуре, пројектима заштите животне средине, подстицањем предузетништва, инклузијом мањинских група, желимо да се побољша животни стандард грађана и припремимо Србију за чланство у Европској унији – рекао је, између осталог, Томас Шиб.

На прослави, организованој у партнерству са локалном самоуправом града Суботице, бројни гости уживали су у представи „Рефлектор театра”  коју потписује драматург Милена Миња Богавац, а која на интересантан и креативан начин представија кључне области у развојној сарадњи Немачке и Србије.

У оквиру изложбе под називом „Дела значе” приказани су постојећи пројекти који се спроводе у Србији у различитим областима.

После Суботице и Београда, прославе 18 година развојне сарадње Немачке и Србије биће одржане и у Врању, Трстенику и Зајечару у којима се реализују значајни пројекти у оквиру овог партнерства.

 12288_4.jpg